Οι εκπομπές CO2 του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 19% διαπιστώνει σε έκθεση του το Think Tank, Ember, ενώ για πρώτη φορά, περισσότερο από το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ (27%) προήλθε από αιολική και ηλιακή ενέργεια το 2023, με 10 χώρες πάνω από αυτό το επίπεδο. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια οδήγησαν την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές να ξεπεράσουν το όριο του 40% και για πρώτη χρονιά στην ιστορία της ΕΕ, φτάνοντας το 44% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, το 2023.
Σύμφωνα με την έκθεση το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 14% τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά αυτός ο ρυθμός πρέπει να διπλασιαστεί σχεδόν τα επόμενα επτά για να επιτευχθεί ο στόχος του 72% της παραγωγής που προτείνεται στο REPowerEU. Όσον αφορά την αιολική ενέργεια, συνολικά, 21 χώρες πέτυχαν το υψηλότερο ποσοστό αιολικής ενέργειας που είχαν ποτέ στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, Η Δανία ενισχύει την ηγετική της θέση, παράγοντας το 58% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από αιολική ενέργεια, από 54% το 2022. Τη δεύτερη θέση κατέχει η Λιθουανία με μερίδιο 46% του ανέμου στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χώρα κάλυψε μόνο το 44% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με εγχώρια παραγωγή.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ιρλανδία, έχοντας αυξήσει το μερίδιο αιολικής ενέργειας από 33% σε 36% το 2023. Η Γερμανία πέτυχε την υψηλότερη απόλυτη αύξηση στην παραγωγή αιολικής ενέργειας . Ακολουθεί η Γαλλία και η Ολλανδία.
Εάν διατηρηθεί η υψηλή ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία και την Ολλανδία, και οι δύο χώρες ενδέχεται να ξεπεράσουν την Πορτογαλία ως προς το μερίδιο της στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο έτος. Στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους πρωταθλητές της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια, η Πορτογαλία δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την αιχμή στην παραγωγή αιολικής ενέργειας που επιτεύχθηκε το 2019.