Αυτό το δεδομένο, είναι ελάχιστα γνωστό, αλλά τα μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα χρησιμοποιούν σχεδόν συστηματικά γεννήτριες ντίζελ για να τροφοδοτήσουν τις μεγάλες ενεργειακές τους ανάγκες, όπως τηλεοπτικές εκπομπές, οθόνες, φωτισμό και άλλες, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ένα βράδυ ενός αγώνα ποδοσφαίρου, καταναλώνονται 4.000 λίτρα ντίζελ και 12 τόνοι ισοδύναμου CO2 (tCO2eq) απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα», εξήγησε στο AFP ο Νικολά Περέν, διευθυντής του δημόσιου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, για την γαλλική πρωτεύσουα.
Ωστόσο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, θέλουν να αλλάξουν αυτό το καθεστώς, καθώς θα χρησιμοποιείται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στα Ολυμπιακά στάδια για την κύρια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και όχι οι γεννήτριες, που θα υπάρχουν, αλλά θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση έσχατης ανάγκης.
Αυτή η δέσμευση αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου της μείωσης κατά το ήμισυ των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε σύγκριση με εκείνες στο Λονδίνο και το Ρίο Ντε Τζανέϊρο.
Για να εξαιρεθούν οι γεννήτριες από τις 42 Ολυμπιακές τοποθεσίες και τις 19 Παραολυμπιακές τοποθεσίες, η αρμόδια εταιρεία (Enedis) έχει δεσμεύσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε 8.000 επιχειρήσεις και χώρους για την σύνδεση ή την ασφάλεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
«Για να εγγυηθούμε τη μέγιστη ποιότητα, προτείναμε τον διπλασιασμό της προσφοράς, προκειμένου να έχουμε δύο σημεία παράδοσης ανά τοποθεσία», τονίζει ο Περέν.
Έτσι, οι τοποθεσίες που ήταν ιστορικά συνδεδεμένες, αλλά των οποίων η τροφοδοσία δεν ήταν επαρκούς μεγέθους, ενισχύθηκαν, όπως το Stade de France ή το εθνικό ποδηλατοδρόμιο στο Montigny-le-Bretonneux.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε διακοπή ρεύματος σε μία κούρσα 100 μέτρων και 9,58 δευτερολέπτων», υπογραμμίζει ο Νταμιάν Πιλάκ, ενεργειακός διευθυντής του «Παρίσι 2024», αναφερόμενος στο ρεκόρ του Τζαμαϊκανού, Γιουσέϊν Μπολτ.
Στο Μοντινί, στους πρόποδες της ποδηλατικής πίστας 250 μέτρων, η «Ζανί» θα αισθάνεται λιγότερο μόνη, καθώς ο κύριος σταθμός σίτισης, που πήρε το όνομα της, προς τιμήν της πρωταθλήτριας ποδηλασίας, Ζανί Λονγκό, θα συμπληρωθεί από έναν δεύτερο προσωρινό σταθμό, ενώ στο «Stade de France», η δευτέρη θέση θα παραμείνει και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο στόχος είναι να εκμεταλλευθούμε την «βιτρίνα του Παρισιού 2024» για να «βοηθήσουμε τον κόσμο των μεγάλων εκδηλώσεων να κάνει το βήμα της σύνδεσης στο δίκτυο» και «να ξεφύγει από τη μαζική χρήση των γεννητριών», υπογραμμίζει ο Μαρκ Φλερί, διευθυντής της Enedis Yvelines.
Συγκεκριμένα, το σύστημα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε «αν είχαμε πρόβλημα στο κανονικό διάγραμμα (τον κύριο σταθμό), ο ιστότοπος θα μεταβαλλόταν σε παροχή ρεύματος έκτακτης ανάγκης», επισημαίνει ο Περέν.
Σε όλες τις τοποθεσίες, οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει μια «τρίτη γραμμή ασφάλειας από τις γεννήτριες, αλλά αυτές θα αρχίσουν να παράγουν ενέργεια, μόνο εάν τα σχήματα 1 και 2 δεν είναι πλέον λειτουργικά», δηλαδή πρόκειται για «σχεδόν μηδενική πιθανότητα», υπογραμμίζει η Enedis, που ισχυρίζεται ότι το δίκτυο είναι ασφαλές κατά 99,9%.
Η Enedis έφερε επίσης το δίκτυό της σε προσωρινούς χώρους, χώρους εορτασμού, Λαμπαδηδρομίες κ.λπ. παρέχοντας «τερματικά εκδηλώσεων». Αυτά τα αναδιπλούμενα ηλεκτρικά κουτιά στο έδαφος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά κατά τη διάρκεια μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, όπως επιδείξεις μόδας ή συναυλίες.
Η εκδήλωση ιππασίας cross-country στους χώρους του Παλατιού των Βερσαλλιών, πολύ μακριά από το δίκτυο, θα επωφεληθεί από την ισχύ μιας γεννήτριας «μηδενικών εκπομπών», ένα είδος μεγάλης ηλεκτρικής μπαταρίας που μεταφέρεται με φορτηγό.
Εν κατακλείδι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 υπόσχονται να τροφοδοτούνται με «100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Καθώς το δίκτυο δεν μπορεί να εντοπίσει τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι όγκοι που καταναλώνονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα καλύπτονται από εγγυήσεις προέλευσης από οκτώ αιολικά και ηλιακά πάρκα που πιστοποιούν ότι ισοδύναμη ποσότητα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει εγχυθεί στο δίκτυο.
Αυτή η επιλογή των πράσινων ενεργειών μπορεί να εξηγηθεί από το πλαίσιο της υποψηφιότητας των Παρισίων 2015, καθώς εκείνη την εποχή, γινόταν λόγος για αποσύνδεση πυρηνικών αντιδραστήρων, αντί για κατασκευή νέων, όπως το επιθυμεί σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.