Τη συσχέτιση με των ανεμογεννητριών με τις δασικές πυρκαγιές και τη φημολογία ότι όπου καίγεται μια έκταση φυτρώνει μια ανεμογεννήτρια. Φημολογία για την οποία η ΕΛΕΤΑΕΝ παραθέτοντας σχετικά στοιχεία απορρίπτει κατηγορηματικά. «Το σύνολο των αιολικών πάρκων που είναι εγκατεστημένα σε αναδασωτέες εκτάσεις – είτε εγκαταστάθηκαν πριν την πυρκαγιά είτε κάποια στιγμή μετά από αυτή- καταλαμβάνει κάτω από το 0,06% των εκτάσεων αυτών» είχε αναφέρει πρόσφατα σε μελέτη που παρουσίασε επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα fake news για τις ανεμογγενήτριες βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους.
Στο θέμα των κοινωνικών αντιδράσεων όμως αναφέρθηκε χθες και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή την παρουσίαση των εισηγήσεων του αρμόδιου υπουργού για τις παρεμβάσεις στην ενέργεια αλλά και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση απορριμμάτων. Nα αποκρούουμε ένα κύμα αντίδρασης στις τοπικές κοινωνίες, κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόνισε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητες οι ΑΠΕ για να μπορούμε να πετύχουμε σταθερά χαμηλότερες τιμές ρεύματος. Ειδικότερα, όπως είπε αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα και μια σειρά από προωθούμενες απλοποιήσεις για τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «η χώρα έχει κάνει άλματα ως προς την εγκατάσταση των ΑΠΕ, ειδικά την τελευταία πενταετία. Παραπάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται σήμερα από τον ήλιο και από τον άνεμο και αυτό προφανώς έχει πια μια σημαντική προστιθέμενη αξία στη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το τονίζουμε και να αποκρούουμε, θα έλεγα, και μερικές φορές ένα κύμα αντίδρασης, και στις τοπικές κοινωνίες, κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι απολύτως απαραίτητες, όχι μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αλλά για να μπορούμε να πετύχουμε σταθερά χαμηλότερες τιμές ρεύματος».
Το ζήτημα των fake news έχει θέσει κατ’ επανάληψη και η ΕΛΕΤΑΕΝ με τον επικεφαλής της κ. Παναγιώτη Λαδακάκο, να εστιάζει σε τρία ζητήματα που συνιστούν απειλές για την προώθηση της πράσινης ενέργειας και δη της παραγόμενης από αιολικά πάρκα. Αυτά είναι η διάδοση fake news για τα αιολικά πάρκα και το ρόλο τους στη διαχείριση του περιβάλλοντος, οι περικοπές έγχυσης στο δίκτυο πράσινης ενέργειας, λόγω του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου, αλλά και η μονόπλευρη ανάπτυξη του συστήματος ΑΠΕ με κύριο πυλώνα τα φωτοβολταϊκά.
Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στη Νότια Εύβοια η ΕΛΕΤΕΑΝ με μια σκληρή ανακοίνωση κάνει λόγο για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις ανεμογεννήτριες και εξηγεί τι ακριβώς συνέβη:
«Την ώρα που η Νότια Εύβοια δοκιμαζόταν για ακόμη μια χρονιά από μία καταστροφική πυρκαγιά, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο και στον Τύπο δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε δήθεν έκρηξη σε ανεμογεννήτρια. Σύμφωνα με αυτά, από τη (δήθεν) έκρηξη λίγο έλειψε να τραυματιστούν πυροσβέστες που επιχειρούσαν εκείνη τη στιγμή στο σημείο, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αναρτήσεις που υπονοούσαν ότι η (δήθεν) έκρηξη της ανεμογεννήτριας υπήρξε η αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς.
Η αλήθεια είναι ότι τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί: Ουδεμία ανεμογεννήτρια εξερράγη, ουδεμία ανεμογεννήτρια κάηκε, και ουδεμία σχέση υπήρξε ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες της περιοχής και την πρόκληση της πυρκαγιάς ή τους ανθρώπους που έδιναν μάχη με τις φλόγες.
Αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκαν από τα πυροσβεστικά οι δρόμοι που έχουν διανοιχθεί εντός του αιολικού πάρκου, προσφέροντας πρόσβαση σε κατά τα άλλα δύσβατα σημεία.
Λυπούμαστε βαθύτατα που τη στιγμή που οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας, το ανθρώπινο δυναμικό της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας, η τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές -ανάμεσά τους και εργαζόμενοι στα αιολικά πάρκα της περιοχής- έδιναν μάχη να σβήσουν τη φωτιά, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να διασπείρουν και πάλι ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις ανεμογεννήτριες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ.