Aurora: Εφικτός ο στόχος της ΔΕΗ για απολιγνιτοποίηση έως το 2026

Aurora: Εφικτός ο στόχος της ΔΕΗ για απολιγνιτοποίηση έως το 2026
Eurokinissi
Πέμπτη, 01/08/2024 - 17:14

Ως εφικτό χαρακτηρίζει η Aurora Energy Research το στόχο της ΔΕΗ για απολιγνιτοποίηση έως το 2016.

Σε σχετική ανάλυση για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, η Aurora επισημαίνει τις ακόλουθες προκλήσεις και ευκαιρίες:

• Το μόνιμο κλείσιμο της μονάδας Πτολεμαΐδα V μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της θα ήταν μια δύσκολη απόφαση και το ενδεχόμενο να παραμείνει ως εφεδρική μονάδα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έξοδο από τον λιγνίτη πέραν του 2026. Για τις άλλες λιγνιτικές μονάδες, η έξοδος το 2026 φαίνεται απολύτως εφικτή.

• Ωστόσο, αν η Πτολεμαΐδα V κλείσει το 2026, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες μονάδες αερίου, οι οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το κενό που δημιουργείται στην αγορά γρηγορότερα.

• Η πλήρης απολιγνιτοποίηση μπορεί να εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης, ειδικά αν οι νέες μονάδες αερίου που είναι υπό κατασκευή καθυστερήσουν.

Ο Πάνος Κεφάλας, Research Lead Expert της Aurora Energy Research, σημειώνει: «Τα σχέδια της PPC για πλήρη έξοδο από τον ελληνικό λιγνίτη μέχρι το 2026 είναι εφικτά, ωστόσο, το μέλλον της Πτολεμαΐδας V παραμένει η κύρια πρόκληση σε αυτό το πλάνο. Αν η μονάδα δεν μετατραπεί σε αέριο μέχρι το 2026, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφεδρική για υπηρεσίες συστήματος αντί να κλείσει μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της.»