Οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδωθούν τα οφέλη από τον τριπλασιασμό των ΑΠΕ έως το 2030

Οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδωθούν τα οφέλη από τον τριπλασιασμό των ΑΠΕ έως το 2030
Τετάρτη, 25/09/2024 - 06:45

Τη συντονισμένη ώθηση και επενδύσεις για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων που εκτείνονται σε 25 εκατ. χιλιόμετρα αποτελούν για τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) προϋπόθεση προκειμένου να ξεκλειδωθούν πλήρως τα οφέλη από τον τριπλασιασμό της ισχύος ΑΠΕ έως το 2030.

Σε έκθεσή του ο οργανισμός θεωρεί εφικτό τον στόχο αυτό και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έως το ορόσημο του 2030 ωστόσο απαιτείται ώθηση για την άρση εμποδίων όπως οι συνδέσεις στα δίκτυα και οι αδειοδοτήσεις.

Επιπλέον απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στην αποθήκευση με τη χωρητικότητα να ανέρχεται σε 1.500 γιγαβάτ έως το 2030, εκ των οποίων τα 1.200 GW πρέπει να προέρχονται από την αποθήκευση μπαταριών, μια αύξηση 15 φορές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι στην COP 28 σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να εργαστούν για ένα φιλόδοξο σύνολο παγκόσμιων ενεργειακών στόχων δεσμευόμενοι να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα έως το 2050, μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, τριπλές ανανεώσιμες πηγές ενεργειακή ικανότητα και διπλασιασμό του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030 και επιτάχυνση της ανάπτυξης άλλων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο στόχος του τριπλασιασμού της ισχύος των ΑΠΕ έως το 2030 είναι εφικτός χάρη στην ευνοϊκή οικονομία, το άφθονο παραγωγικό δυναμικό και τις ισχυρές πολιτικές. Ωστόσο, η μεγαλύτερη χωρητικότητα δεν σημαίνει αυτόματα ότι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα καθαρίσει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου, θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές και θα μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο λεπτομερή, ειδική για κάθε χώρα προσέγγιση για την επίτευξη του κρίσιμου στόχου του διπλασιασμού της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Κάτι τέτοιο θα μειώσει δυνητικά το παγκόσμιο ενεργειακό κόστος κατά σχεδόν 10%, θα μειώσει τις εκπομπές κατά 6,5 δισεκατομμύρια τόνους και θα ενισχύσει τις χώρες». ενεργειακή ασφάλεια.

«Ωστόσο, για να φτάσουμε εκεί απαιτείται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θέτουν την ενεργειακή απόδοση ως πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα πολιτικής και να επικεντρώνονται αδιάκοπα σε βασικές δράσεις» τονίζεται.

Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αυτό σημαίνει οικοδόμηση στον ηλεκτρισμό, δεδομένου ότι ο διπλασιασμός της απόδοσης απαιτεί αύξηση του μεριδίου της ηλεκτρικής ενέργειας στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας στο 30% έως το 2030. Μάλιστα η έκθεση επισημαίνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα και οι αντλίες θερμότητας είναι σημαντικά πιο αποδοτικά από τις παραδοσιακές εναλλακτικές λύσεις. Εν τω μεταξύ, για τις αναδυόμενες οικονομίες, τα ισχυρότερα πρότυπα απόδοσης –ιδιαίτερα για τον εξοπλισμό ψύξης όπως τα κλιματιστικά– είναι ζωτικής σημασίας για ταχύτερη πρόοδο. Και για χώρες χωρίς πλήρη πρόσβαση σε σύγχρονες μορφές ενέργειας, η επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης για καθολική πρόσβαση σε καθαρά είδη μαγειρέματος μειώνει σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας, μεταμορφώνει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης και αποτρέπει εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.

Τέλος η έκθεση του ΙΕΑ διαπιστώνει ότι η πλήρης επίτευξη των στόχων COP28 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποδοτικότητα θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές κατά 10 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2030 σε σύγκριση με ό,τι αναμενόταν διαφορετικά, βοηθώντας να δοθεί στον κόσμο μια ευκαιρία να εκπληρώσει τους στόχους θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού.