Ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προοιωνίζονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης τόσο για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ όσο και για την άμεση κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ. Ανακατατάξεις, που θα αρχίσουν να σχηματοποιούνται από τους πρώτους μήνες του 2020 πριν μάλιστα την εφαρμογή του target model που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2020.
Κινητήριος μοχλός των αλλαγών είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ που θα αυξήσει τον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών όπως αυτοί της Μέσης Τάσης που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο κυρίως των μεγάλων καθετοποιημένων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως πέραν αυτής της κατηγορίας καταναλωτών φαίνεται ότι η αύξηση των τιμολογίων διευρύνει το πεδίο δράσης των ιδιωτών παρόχων και στους οικιακούς καταναλωτές ειδικά τους συνεπείς οι οποίοι μέχρι τώρα παρέμεναν στη ΔΕΗ επωφελούμενοι της έκπτωσης 10% που μόλις λίγους μήνες πριν ήταν 15%.
Σήμερα πλέον που η έκπτωση συνέπειας της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 5%, το πεδίο του ανταγωνισμού είναι ανοιχτό για τους ιδιώτες παρόχους που ήδη αναπροσαρμόζουν την εμπορική τους πολιτική στα νέα δεδομένα. Οι αλλαγές θα φανούν πολύ σύντομα αφού εκτιμάται ότι αναπροσαρμογές στα ενεργειακά πακέτα θα υπάρξουν ακόμη και μέσα στο μήνα με ανάλογες τροποποιήσεις και στην έκπτωση συνέπειας.
Όμως πέραν της αναπροσαρμογής των τιμολογίων δραστικές αλλαγές στην αγορά αναμένεται να προκαλέσει και η άμεση κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, την οποία προανήγγειλε χθες με σαφήνεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Χατζηδάκης έχει επικρίνει έντονα την προηγούμενη κυβέρνηση για την επιλογή της να υιοθετήσει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ επιβαρύνοντας μέχρι σήμερα με 600 εκατ. ευρώ τη ΔΕΗ αφού την υποχρέωσε να πουλάει ενέργεια στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε χθες με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η τελευταία προγραμματισμένη δημοπρασία του Οκτωβρίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, δεν θα την κάνουμε και θα σταματήσουμε τις δημοπρασίες, γιατί θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις. Και βεβαίως στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη «μετά-ΝΟΜΕ» εποχή, με μια υγιή απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, όπου θέλουμε να υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι, και η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της και οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από μια υγιή απελευθέρωση της ενέργειας, όπως έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι με τα δικά μας περίεργα σχήματα, που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που οδήγησαν τη ΔΕΗ εδώ που την οδήγησαν».
Βεβαίως ο κ. Χατζηδάκης δεν ξεκαθάρισε πως θα είναι η «μετά-ΝΟΜΕ»εποχή κάτι το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου και το νέο σχήμα θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.
Μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει τα ΝΟΜΕ θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό η αντιπρόταση της κυβέρνησης στην Κομισιόν, θα είναι ένα ευρωπαϊκό πακέτο απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ ώστε η εταιρία να λειτουργεί επί ίσης όροις με τους ανταγωνιστές της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι υπέρ της κατάργησης των ΝΟΜΕ έχουν ταχθεί ανοιχτά μεγάλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο «εργαλείο» έχει εξαντλήσει τα όρια του και δεν μπορεί να θεωρείται αποδοτικό για το άνοιγμα της αγοράς όταν η τιμή εκκίνησης προσεγγίζει την Οριακή Τιμή του Συστήματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση ετήσια τιμή της Οριακής Τιμής Συστήματος για το 2019 εκτιμάται σε 67,15 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή εκκίνησης της αποτυχημένης δημοπρασίας του Ιουλίου ήταν τα 58 ευρώ.
Βεβαίως υπάρχουν και οι ιδιώτες πάροχοι (κυρίως οι μικρές εταιρίες) που θα επιθυμούσαν τη διενέργεια της δημοπρασίας του Οκτωβρίου για να αγοράσουν ενέργεια για το επόμενο δωδεκάμηνο, και να καλύψουν διετή συμβόλαια που ήδη έχουν συνάψει με καταναλωτές.
Όλοι πάντως αναμένουν με τεράστιο ενδιαφέρον την αντιπρόταση του ΥΠΕΝ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει της κατάργησης των ΝΟΜΕ.