Όσο η ημερομηνία του κοινού συνεδρίου IENE- ROEC πλησιάζει, το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αυξάνεται καθημερινά. Η εν λόγω ημερίδα συγκαλείται από το Romanian Energy Centre ( ROEC) σε συνεργασία με το IENE και θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βουκουρέστι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Αυτή η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη χορηγία της ENEL Green power, θα επιδιώξει να εντοπίσει και να προτείνει λύσεις στις τεράστιες προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή μετάβαση που τώρα συντελείται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς η πίεση για επιτάχυνση της απανθρακοποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξάνεται.
Μεταξύ άλλων, βασικά θέματα που θα εξεταστούν περιλαμβάνουν τη παγκόσμια και ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση, την απανθρακοποίηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τις καθαρές μεταφορές και τα εναλλακτικά καύσιμα, τις ενεργειακές επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη με ειδική αναφορά στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, καθώς και μελέτες περιπτώσεων ( case studies) άλλων χωρών (Νορβηγία, Δανία, Κάτω Χώρες) σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση.
Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε δύο βασικούς θεματικούς τομείς: την πολιτική της ΕΕ και την κατάσταση στις περιφέρειες και στον ρόλο του φυσικού αερίου και της ενεργειακής αποδοτικότητας στην ενεργειακή μετάβαση. Υπό την προεδρία της Eugenia Gusilov (Διευθύντρια, ROEC) και του Γιάννη Δεσύπρη (Διευθυντής Ρυθμιστικών Υποθέσεων, Mytilineos SA), θα συμμετέχει ένα επιλεγμένο πάνελ ομιλητών όπως ο Jan Christoph Nill (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, DG Clima), ο Lars Gullev (Διευθύνων Σύμβουλος, VEKS & αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του IEA για την τηλεθέρμανση και τηλεψύξη, IEA ExCo DHC), ο Κωστής Σταμπολής (Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής, IENE), ο Teodor Chirica (Πρόεδρος, FORATOM Europe), η Otilia Nutu (Ειδικός σε ενεργειακά θέματα, Expert Forum), ο Δημήτρης Μεζαρτάσογλου (Διευθυντής Ερευνών, IENE), ο Emil Negut (Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων, LNG Romania), ο Κώστας Θεοφύλακτος (Γενικός Γραμματέας IENE και ειδικός σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας), ο Andrei Covatariu (Θεσμικές Υποθέσεις, Enel) και η Eugenia Gusilov ( ROEC).
Η εκδήλωση έχει ως στόχο να δώσει έμφαση στις διάφορες πτυχές της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπως την ευρωπαϊκή πολιτική και νομοθεσία, την πορεία της Ρουμανίας και της Ελλάδας, τα κύρια εμπόδια, τις πολιτικές και επενδυτικές απαιτήσεις, τον ρόλο του φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, την ηλεκτροκίνηση, τα συστήματα τηλεθέρμανσης, την οικονομία (της Ρουμανίας και της Ελλάδας) που στοχεύει σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, καθώς και τη σκανδιναβική προσέγγιση στην ενεργειακή μετάβαση και τον βέλτιστο ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Το συνέδριο επιδιώκει να προωθήσει έναν δημόσιο διάλογο μεταξύ των επαγγελματιών στον τομέα της ενέργειας και να συμβάλει στη συζήτηση για την απανθρακοποίηση εξετάζοντας δύο χώρες της ΕΕ (Ελλάδα και Ρουμανία) που εξαρτώνται από τον άνθρακα.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, παρακαλώ επισκεφθείτε https:// www. roec. biz/ event/ energy- transition- in- south- east- europe/