Τις βασικές αρχές του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο ο Κ. Χατζηδάκης. Πωλητήρια 100% για Εμπορία και Υποδομές της ΔΕΠΑ. Προετοιμάζεται ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ και έρχονται αλλαγές στη ΔΕΗ.
Αύριο Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη οι κύριοι άξονες του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου, με διατάξεις που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και πιθανόν του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εκτός απροόπτου, τα μέλη της κυβέρνησης θα έχουν στα χέρια τους αύριο το νομοσχέδιο με διατάξεις επί της αρχής, που έχουν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και οι οποίες παράλληλα θα προωθηθούν στους θεσμούς, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της οικονομίας.
Με πιο απλά λόγια, το πολυθρύλητο θεσμικό πλαίσιο που θα ανοίγει τον δρόμο πλήρους ιδιωτικοποίησης των κλάδων Εμπορίας και Υποδομών της ΔΕΠΑ, αλλά και την προετοιμασία της μερικής πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ. Στο πακέτο περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των προσλήψεων και η εθελούσια έξοδος εργαζομένων της ΔEH, αλλά και η άρση των περιορισμών στις προμήθειες της δημόσιας εταιρείας. Το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του Νοεμβρίου.
Πηγές αναφέρουν ότι η Κομισιόν θέλει να... χτενίσει τις διατάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα τρία προαναφερόμενα σκέλη, προκειμένου να εξετάσει αν εξυπηρετούνται οι στόχοι της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ αποσκοπεί στο σκέλος της ΔΕΠΑ, τον διαχωρισμό των τομέων της Εμπορίας και των Υποδομών, με το δημόσιο να πουλά εξ ολοκλήρου το μερίδιό του σε αυτές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την 100% ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου.
Πονοκέφαλος για την ηγεσία του ΥΠΕΝ παρέμεινε η τύχη των διεθνών συμμετοχών της ΔΕΠΑ σε μεγάλα έργα και εκεί φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, πιθανόν υπό τη σκέπη κάποιας δημόσιας εταιρείας. Σενάρια που μάλλον... δεν παίζουν, ήθελαν τη μεταφορά τους ακόμη και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Στο νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις που ετοιμάζουν το έδαφος για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στην ενέργεια, το οποίο δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν αποκλείεται, λένε πληροφορίες του Euro2day.gr, να προβλέπεται η μεταφορά των πάγιων περιουσιακών στοιχείων του δικτύου διανομής, υποσταθμών και των 7,4 εκατομμυρίων μετρητών ρεύματος από τη ΔΕH στη θυγατρική της, τον ΔΕΔΔΗΕ.
Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος, κατά τους οπαδούς του συγκεκριμένου μοντέλου ιδιωτικοποίησης, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Πηγές του Euro2day.gr θέλουν στο ΥΠΕΝ και στη διοίκηση της ΔEH να κυριαρχεί ο σχεδιασμός του σπασίματος του δικτύου διανομής, με απώτερο στόχο την είσοδο κοινοπρακτικών σχημάτων διαχειριστών και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό. Πληροφορίες θέλουν το μοντέλο αυτό να εξετάζεται και να... επανεξετάζεται από τους θεσμούς ως προς το εάν οδηγεί στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Από το μικροσκόπιο των θεσμών θα περάσουν και οι επιδιωκόμενες αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού. Αυτές είναι η άρση των εμποδίων σε διαγωνισμούς προμηθειών υλικών και υπηρεσιών για ανταγωνιστικές δραστηριότητές της. Επιπλέον θα προβλέπονται διατάξεις για προσλήψεις εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, αλλά με κριτήρια και προϋποθέσεις του Ανώτατου Συμβουλίου, όπως επίσης και απελευθέρωση της παροχής των αμοιβών, με σκοπό την προσέλκυση στελεχών κι εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Κατά τα λοιπά, στο ενεργειακό πολυνομοσχέδιο αναμένονται και διατάξεις απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.