Την 17.3.2020 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάλεσε σε δημόσια διαβούλευση επί της εφαρμογής του άρθρου 41 του ν. 4643/2019 για τους συμψηφισμούς απαιτήσεων στους λογιστικούς λογαριασμούς των Διαχειριστών.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ συμμετείχε στη διαβούλευση με επιστολή στην οποία εκφράζει τις επιφυλάξεις της και καταγράφει με παραδείγματα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από μια άκριτη εφαρμογή της διάταξης αυτής. Παραπέμπει επίσης σε προηγούμενη κοινή, με τον ΕΣΜΥΕ, επιστολή της για το ίδιο θέμα.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με την ανωτέρω σχετική επιστολή μας είχαμε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό μας για τη διάταξη του άρθρου 42 του ν. 4643/2019 όταν η σχετική τροπολογία είχε κατατεθεί στη Βουλή. Ειδικά, είχαμε διατυπώσει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα συμπερίληψης του ΔΑΠΕΕΠ στη δυνατότητα συμψηφισμών που θέσπισε αυτό το άρθρο.
Κατ’ αρχάς οι συμψηφισμοί κάθε είδους πρέπει να συνιστούν έκτακτο και ειδικό μέτρο, διότι μειώνουν τη διαφάνεια στην αγορά και στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στρεβλώσεις.
Περαιτέρω, φοβόμαστε ότι η θεσμοθέτηση δυνατότητας διενέργειας συμψηφισμών μεταξύ διαφορετικών λογιστικών λογαριασμών και για το Διαχειριστή Εγγυήσεων Προέλευσης και ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ), αλλά και για το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, μπορεί να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών Α.Π.Ε. Σημειώνουμε, ότι η τρέχουσα περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον ΕΛΑΠΕ, αφού αυτός πιέζεται από τη σημαντικά μειωμένη εισροή εσόδων εξαιτίας της μείωσης της ΟΤΣ και της τιμής των δικαιωμάτων CO2.
Η δυνατότητα συμψηφισμών ανάμεσα σε όλους τους λογιστικούς λογαριασμούς που τηρούν οι ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ, μπορεί να καταστρατηγήσει την αυτονόητη αρχή για υποχρέωση εμπρόθεσμης εξόφλησης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων από τους προμηθευτές, η κάθε μία από τις οποίες εξυπηρετεί ανεξάρτητο και σημαντικό σκοπό. Η αρχή αυτή δεν καταλείπει χώρο στους Διαχειριστές να τις συμψηφίζουν με πιστώσεις διαφορετικής προέλευσης. Η ασαφής διατύπωση της «μη ύπαρξης παλαιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών», ως μοναδικό κριτήριο ελέγχου της δυνατότητας συμψηφισμού μεταξύ διαφορετικών λογιστικών λογαριασμών, δεν είναι επαρκής.
Ως παραδείγματα των δυσμενών επιπτώσεων που θα προκύψουν για την αγορά από την ενδεχόμενη ως άνω πρακτική, καταγράφουμε δύο (2) ενδεικτικές περιπτώσεις συμψηφισμών:
- Αν επιτραπεί στο ΔΑΠΕΕΠ να συμψηφίσει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ για καταβολή πόρων στον ΕΛΑΠΕ με τις απαιτήσεις αυτής για την αποζημίωση της παραγωγής του προγράμματος των «Φ/Β Στεγών» των πελατών της, τότε θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι πληρωμές των παραγωγών Α.Π.Ε. από τον ΕΛΑΠΕ, λόγω του ταμειακού ελλείματος που θα αυξηθεί.
2. Αν επιτραπεί στο Διαχειριστή ΜΔΝ ο συμψηφισμός των οφειλών της ΔΕΗ Προμήθειας (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) με τις απαιτήσεις που έχει η δεσπόζουσα επιχείρηση στην παραγωγή, τότε θα περιοριστεί σημαντικά το έσοδο από την αγορά των νησιών που τροφοδοτεί τον ΕΛΑΠΕ.
Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η διενέργεια τέτοιων συμψηφισμών από το ΔΑΠΕΕΠ και το ΔΕΔΔΗΕ.