Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «κατασκευή Θερμικού Σταθμού και δικτύων Τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτιρίων» ανάμεσα στο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Ιωάννη Ζαμπούκη, και τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρείας. Στην υπογραφή παρευρέθηκε και η Αντιδήμαρχος ενέργειας, φυσικών πόρων & Τραιανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ελένη Ιντζεπελίδου , όπως επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου αλλά και τέως Αντιδήμαρχος ενέργειας, Ιωάννης Φαλέκας.
Πρόκειται για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ. Η θερμική ισχύς του πεδίου υπολογίζεται περίπου σε 10 MW εκ των οποίων τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για τη τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε 3 αγροτικές περιοχές. Το υπόλοιπο 1 MW θα χρησιμοποιηθεί για τη τηλεθέρμανση 16 δημοτικών κτιρίων στα οποία συμπεριλαμβάνονται και όλα τα οικήματα του Χωριού SOS για το οποίο ο Δήμος έχει αναλάβει την παροχή θέρμανσης. Το συνολικό μήκος του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου τηλεθέρμανσης θα είναι 12 χλμ..
«Πρόκειται για ένα έργο τηλεθέρμανσης που ξεκινά μετά την υπογραφή της σύμβασης. Είναι ένας σταθμός θερμότητας και ένα δίκτυο 5.5. χιλιομέτρων περίπου, που θα διανέμει θερμότητα σε κτήρια του Δήμου» δήλωσε η κ. Ιντζεπελίδου, κάνοντας λόγο για θέρμανση σε νηπιαγωγείο, γυμνάσιο και σχολείο της Άνθειας, όπως επίσης και στους Ι.Ν. Άνθειας και Αρίστηνου. Επιπλέον, μίλησε για 2 θερμοκηπιακές μονάδες ιδιωτών και ακόμα μια παροχή για στρέμματα που ανήκουν στο Δήμο. «Το στοίχημα μας είναι μετά τη κατασκευή του έργου που θα ξεκινήσει το Μάιο, ποια θα είναι η ωφέλειά του» κατέληξε η ίδια.
Ο κ. Φαλέκας, με τη σειρά του, μίλησε για «μια ιδιαίτερη, χαρούμενη, “γεωθερμική” ημέρα, μέσα στη 2η κρίση των τελευταίων χρόνων που περνά η χώρα. «Είναι ένα μεγάλο θετικό βήμα για το Δήμο Αλεξανδρούπολης, αν και χάσαμε σχεδόν 2 χρόνια: ο διαγωνισμός έγινε το 2018 για αυτό το έργο και υπογράφηκε σήμερα» επεσήμανε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι έπρεπε να τελειώσει το γραφειοκρατικό κομμάτι και να ξεκινήσει το πρακτικό, δηλαδή η κατασκευή του έργου. «Από το Μάιο, η εργοληπτική εταιρεία θα ξεκινήσει: έχει 18 μήνες στη διάθεσή της να ολοκληρώσει το έργο – προσωπικά πιστεύω ότι σε 12-14 μήνες θα το έχουν τελειώσει» υπογράμμισε αμέσως μετά. «Αυτό το 14μηνο ελπίζω ως Δήμος, να κάνουμε τα βήματα για τα επόμενα έργα που θα πατήσουν πάνω σε αυτό το πρώτο έργο που “ξεκλείδωσε” τη γεωθερμία όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την Ελλάδα» τόνισε ο τέως Αντιδήμαρχος Ενέργειας του Δήμου.
«Ξεκινήσαμε το 2011 έναν αγώνα να περάσει αυτός ο “πλούτος” στην Αλεξανδρούπολη – είναι δυστυχώς το μοναδικό έργο τέτοιου χαρακτήρα στην πατρίδα μας που έχει λάβει χρήματα από τον ΕΣΠΑ 2014-2020. Η Αλεξανδρούπολη συνέβαλε και στην αλλαγή της νομοθεσίας με αυτό το έργο. Όλοι οι Δήμοι της χώρας θα μπορούν πλέον να λάβουν χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ – ως Δήμος Αλεξανδρούπολης πάλι είμαστε πιο μπροστά, δε χρειαζόμαστε άλλες αδειοδοτήσεις» ανέφερε αναφορικά με το ξεκίνημα του έργου ο κ. Φαλέκας, καλώντας το δήμαρχο να μεταβούν μαζί στην Αθήνα και να καταθέσουν στις δημόσιες επενδύσεις, να ετοιμάσουν το επόμενο έργο ώστε μετά από 1.5 – 2 χρόνια να βγάλουν ένα έργο των 10 εκατομμυρίων για όλους τους κατοίκους της Τραϊανούπολης. «Να ξεκινήσει και ο ενεργειακός τουρισμός, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι και Έλληνες θα επισκέπτονται το θερμικό σταθμό για τεχνογνωσία» ολοκλήρωσε ο ίδιος, ευχαριστώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία τον στήριξε σε όλο αυτό το κομμάτι.
evros24.gr