Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία σε ανάκαμψηαπό την πανδημία του κορωνοϊούενισχύοντας το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά σχεδόν 100 τρισεκατομμυρία δολάρια μέχρι το 2050.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διαπίστωσε ότι η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οικονομικά οφέλη, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό διαπίστωσε ότι η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και μάλιστα θα ήταν και μια αυτοχρηματοδοτούμενη ενέργεια.
Η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αποφέρει κέρδη στο παγκόσμιο ΑΕΠ στα 98 τρισεκατομμύρια δολάριαπερισσότερα σε σχέση με έναν σύνηθες επιχειρηματικό σενάριο έως το 2050.
Επίσης η επένδυση στην πράσινη ενέργεια θα τριπλασίαζε τον αριθμό θέσων εργασίας στον τομέα, δηλαδή στα επόμενα 30 χρόνια είναι πιθανή η αύξηση των θέσεων εργσίας κατά 42 εκατομμύρια.Παράλληλα θα μπορούσε να βελτιώσει σταδιακά την παγκόσμια υγεία και να ενισχύσει την ευημερία.
«Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας ενώ παράλληλα προωθούν σημαντικά μέτρα τόνωσης και ανάκαμψης», δήλωσε ο La Camera. «Επιταχύνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθιστώντας την ενεργειακή μετάβαση αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οικονομικής ανάκαμψης, οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να επιτύχουν πολλαπλούς οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους στην προσπάθεια δημιουργείας ενός ανθεκτικού μέλλοντος που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω».
Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας βοηθώντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία ενέργειας κατά 70% έως το 2050 αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη βαριά βιομηχανία και τις μεταφορές, ώστε να επιτευχθούνσχεδόν μηδενικές εκπομπές έως το 2050, επενδύοντας κυρίως στο πράσινο υδρογόνο.
Το καθαρό καύσιμο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το ορυκτό αέριο καύσιμο στην κατασκευή χάλυβα και τσιμέντου, θα μπορούσε να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες καθαρού ηλεκτρισμού για να διαχωρίσει το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Ο Andrew Steer, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων, δήλωσε: «Καθώς ο κόσμος φαίνεται να ανακάμπτει από την τρέχουσα κρίση στην υγεία και την οικονομία, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα: μπορούμε είτε να ακολουθήσουμε ένα σύγχρονο, καθαρό, υγιές ενεργειακό σύστημα ή μπορούμε να επιστρέψουμε στους παλιούς, ρυπογόνους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πρέπει να επιλέξουμε το πρώτο. "
Το αίτημα για πράσινη οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού έρχεται μετά την προειδοποίηση του Δρ. Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστούν κυβερνητικές πολιτικές για να αποφευχθεί ένα επενδυτικό κενό στην ενεργειακή μετάβαση στις καθαρές πηγές ενέργειας.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη σημερινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».
Ο Ignacio Galán, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ισπανικού γίγαντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Iberdrola, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της Scottish Power, δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει δισεκατομμύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και μπαταρίες για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση της καθαρής ενέργειας στην ηλεκτρική ενέργεια.
«Μια πράσινη ανάκαμψη είναι απαραίτητη καθώς βγαίνουμε από την κρίση του κορωνοϊού. Ο κόσμος θα ωφεληθεί οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά εστιάζοντας στην καθαρή ενέργεια.Η ευθυγράμμιση των οικονομικών κινήτρων και των πακέτων πολιτικής με τους κλιματικούς στόχους είναι ζωτικής σημασίας για μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη και υγιή οικονομία».
Πηγή: The Guardian