Η νορβηγική κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή τους νέους κανόνες σχετικά με την ανάπτυξη των χερσαίων αιολικών πάρκων στη χώρα με σκοπό την προστασία της φύσης και των κατοίκων.
Η Νορβηγία είναι μία χώρα η οποία έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη στην αιολικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Οι αλλαγές οι οποίες προτείνονται από την κυβέρνηση στοχεύουν στην παροχή μεγαλύτερης προβλεψιμότητας για τις κατοικημένες περιοχές και τους δήμους αναφορικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών από τις κατασκευαστικές εταιρείες.
Μεταξύ των νέων κανονισμών προτείνεται και η ανάπτυξη χερσαίων αιολικών έργων σε ελάχιστη απόσταση 800 μέτρων από τα κτίρια. Επίσης, προβλέπεται ότι το μέγιστο ύψος των ανεμογεννητριών θα καθορίζεται βάσει αξιολόγησης κάθε μεμονωμένης μηχανής.
Μάλιστα, η ανάλυση σχετικά με την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων θα γίνεται με βάση την εκτίμηση των επιπτώσεων, μέσω οπτικοποιήσεων που χρησιμοποιούνται συχνότερα στη διαδικασία αδειοδοτήσεων.
Επιπλέον, πρόκειται να τεθούν σαφή πλαίσια και προθεσμίες σχετικά με τις εγκρίσεις των έργων, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αλλά προβλέπονται και αυστηρότερες προθεσμίες αναφορικά με την κατασκευή ενός έργου, μετά την έγκρισή του.
Επιπρόσθετα ζητήματα που προβλέπονται στους προτεινόμενους κανονισμούς είναι η δυνατότητα πρόωρης απόρριψης των έργων, η εξέταση των τοπικών αποζημιώσεων και ο καλύτερος συντονισμός της παραγωγής και του δικτύου.
Αναφορικά με το ζήτημα η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας τη Νορβηγίας, Τίνα Μπρου δήλωσε: «Στο μέλλον, θα διευκολύνουμε μια πιο περιορισμένη και ελεγχόμενη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας από αυτήν που έχουμε σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θα τελειώσει ... Η αιολική ενέργεια θα έχει ρόλο στο σύστημα ισχύος μας και στο μέλλον».
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται ] να ληφθούν κατόπιν διαμαρτυριών περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες υποστηρίζουν ότι ορισμένες κατασκευαστικές εταιρείες εγκαθιστούν μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες από αυτές που έχουν εγκριθεί, θέτοντας σε κίνδυνο τα πτηνά.
Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης λαμβάνουν επίσης υπόψη και τον αντίκτυπο των ανεμογεννητριών στο φυσικό τοπίο, αλλά και στην εκτροφή ταράνδων και αποσκοπούν στην παροχή μεγαλύτερων κινήτρων στους δήμους έτσι ώστε να εγκρίνουν περισσότερα νέα αιολικά έργα.
Σημειώνεται ότι η Νορβηγία παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και κυρίως από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Και ενώ προβλέπεται πως η χώρα θα έχει πλεόνασμα στην παραγόμενη ισχύ, η ζήτησή της αυξάνεται όλο και περισσότερο λόγω της ηλεκτροδότησης στις μεταφορές, στις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς επίσης και στις νέες βιομηχανίες.
Μάλιστα, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία έχει υπερδιπλασιαστεί στα 2.662 (MW) από το 2017, καθώς οι κατασκευαστές έσπευσαν να ξεκινήσουν νέα έργα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις ενός καθεστώς επιδοτήσεων που λήγει το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς ενέργειας της Νορβηγίας, NVE.
Τέλος αναφέρεται ότι οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στη χώρα παράγουν μέχρι στιγμής, αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 500.000 κατοίκους από τα 5,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.