Στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε σε κατά την ομιλία του στο Energypress: Renewable & Storage forum ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Α. Μάνου.
«Η μετάβαση σε μια ενεργειακή αγορά που θα συνδυάζει την επίτευξη υψηλών περιβαλλοντικών προδιαγραφών, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος, είναι η πρόκληση που μοιράζονται όλες οι εταιρίες του κλάδου.
Τα δίκτυα βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδιασμού σε εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αποτελούν το βασικό πυλώνα για την αξιοποίηση του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα οι προκλήσεις για τους Διαχειριστές της Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (DSOs) να είναι σήμερα μεγαλύτερες από ποτέ» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό στο επίπεδο της εσωτερικής του λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος όπως είπε «έχει ήδη φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταχύτητα ανταπόκρισης του στις συνδέσεις ΑΠΕ».
«Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε σε τριπλάσια αιτήματα για συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο συγκριτικά με ολόκληρο το έτος 2019, τόσο σε πλήθος όσο και σε ισχύ.
Στην καρδιά του «πράσινου» σχεδιασμού μας όμως βρίσκεται το δίκτυο όπου υλοποιούμε ταυτόχρονα πάρα πολλά έργα τεχνολογικής αναβάθμισης και δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές.
Κάνουμε την απαραίτητη προεργασία για το roll out των έξυπνων μετρητών, υλοποιούμε έργα όπως το GIS, τα συστήματα SCADA αλλά και ένα μεγάλο πλήθος νέων καινοτόμων εφαρμογών και ολοκληρωμένων λύσεων που ψηφιοποιούν τη λειτουργία όλου του δικτύου, μετατρέποντάς το σταδιακά σε ένα έξυπνο δίκτυο, ικανό να διαχειριστεί με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο την αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και όλες τις προκλήσεις από τη διεσπαρμένη παραγωγή».
Στη συνέχεια ο κ. Μάνος αναφέρθηκε και στο θεσμικό ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστής ΜΔΝ (Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών), συμμετέχοντας «στο σχέδιο για τη μετατροπή του Ηλεκτρικού Συστήματος της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί».
«Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική εισήγηση του, προτάθηκε η Αστυπάλαια ως ένα από τα τρία Ηλεκτρικά Συστήματα Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών προκειμένου να αναπτυχθούν ειδικά Πιλοτικά Έργα ΑΠΕ με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ άνω του 60% και έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Παράλληλα όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, πρόσφατα ανακοινώθηκε και η ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης στην Αστυπάλαια με σχετικές επενδύσεις της Volkswagen. Τελικός στόχος του όλου έργου είναι να συνδυαστεί η ηλεκτροκίνηση με Ανανεώσιμες Πηγές και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που θα εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.
Συνοψίζοντας, η ψηφιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ανοίγει το δρόμο για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, για τη δημιουργία έξυπνων νησιών, για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αλλά και για το μετασχηματισμό του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ενεργό, ευέλικτο και αμφίδρομο σύστημα» σημείωσε.