Την ανησυχία της για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας.
Στο σκέλος του report για την ενέργεια, η Κομισιόν τονίζει ότι «εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον Ειδικό Λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και απαιτείται μία βιώσιμη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του διαρθρωτικού ελλείμματος».
Οι Βρυξέλλες, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η έκτακτη εισφορά 6% επί του φετινού κύκλου εργασιών των συστημάτων ΑΠΕ που λειτούργησαν πριν το 2015, συστήνουν: «Λαμβάνοντας υπόψη τις φιλοδοξίες της Ελλάδας για υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ, είναι σημαντικό να βρεθεί μία προβλέψιμη και βιώσιμη προσέγγιση που να μην εξαρτάται από ad hoc παρεμβάσεις και να συνάδει πλήρως με τη νομοθεσία της Ε.Ε.». Κι εξηγεί: «Αυτό περιλαμβάνει τη διαφύλαξη του επιπέδου και των προϋποθέσεων με τις οποίες τα έργα ΑΠΕ λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη».
Κίνδυνος ρευστότητας
Η έκθεση της Κομισιόν αναδεικνύει επίσης ένα άλλο σημαντικό θέμα, που έχει να κάνει με τις συνθήκες ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ποσών για το δίκτυο μεταφοράς αλλά και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Οι συντάκτες της υπογραμμίζουν ότι «προκαλούν ανησυχία οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με πληρωμές προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΕΛΑΠΕ αλλά και από τον Διαχειριστή προς την αγορά». Η Κομισιόν εντοπίζει το πρόβλημα ιδιαίτερα στις «οφειλές από τον δεσπόζοντα παίκτη (ΔΕΗ) προς τον ΑΔΜΗΕ και τον ΕΛΑΠΕ». Προειδοποιεί ότι «συσσωρεύονται οφειλές, με επιπτώσεις στη ρευστότητα και την αποτελεσματικότητα της αγοράς».
Εξάλλου, οι Βρυξέλλες αναφέρονται και στο θέμα της πρόσφατης δικαίωσης των βιομηχανιών για τα τιμολόγια διανομής φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι αν κι έχει σημειωθεί πρόοδος, εντούτοις εκκρεμεί η εφαρμογή της απόφασης.
Η μεταρρύθμιση του Target Model
Η Κομισιόν κάνει εκτενή αναφορά στη «σημαντική» μεταρρύθμιση του Target Model που εφάρμοσε από την 1η Νοεμβρίου η κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για ένα «μεγάλο βήμα από την Ελλάδα ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της ενέργειας». Αναφέρει ότι οι νέες αγορές «επόμενης μέρας», «ενδοημερήσια» και «αγορά εξισορρόπησης», θα επιτρέψουν στη διαμόρφωση καλύτερων τιμών και στην ευρύτερη συμμετοχή παικτών με πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες, που δίνουν έμφαση στην ευελιξία της παραγωγής».
Επίσης μιλά για τα οφέλη από τις μελλοντικές διασυνδέσεις της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού με εκείνες της Βουλγαρίας και της Ιταλίας.
Ο αντιμονοπωλιακός μηχανισμός
Η έκθεση σημειώνει επίσης την εκκρεμότητα από πλευράς ελληνικών αρχών να εγκρίνουν την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής για τον αντιμονοπωλιακό μηχανισμό που σχετίζεται με την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας μας ως προς την αποκλειστική εκμετάλλευση του λιγνίτη από τη ΔEΗ. Η Κομισιόν αναμένει την απάντηση των ελληνικών αρχών, ώστε, όπως σημειώνει, να τρέξει το market test και ο μηχανισμός να εφαρμοστεί εντός του 2021.
Τα βιομηχανικά τιμολόγια
Από το κείμενο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην εγχώρια αγορά ενέργειας, δεν παραλείπεται να τονιστεί το υψηλό μερίδιο της ΔΕH (64,3% τον Σεπτέμβριο). Τονίζεται ότι ναι μεν υποχωρεί αλλά παραμένει μακριά από τον στόχο του 50%. Μνεία γίνεται και για το μικρό άνοιγμα της υψηλής τάσης με τις πρόσφατες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς σε επιχειρήσεις.
Η Κομισιόν μιλά και για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις ΔEΗ - βιομηχανιών για τις διμερείς συμβάσεις ρεύματος, οι οποίες λήγουν στο τέλος του 2020. Σημειώνει ότι «τυχόν νέες συμβάσεις θα αντανακλούν καλύτερα τις συνθήκες της αγοράς, διευκολύνοντας τη ρευστότητα της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διασφαλίζοντας ισορροπημένα και τις δύο πλευρές».
Συντάκτης Χρήστος Κολώνας, Πηγή euro2day.gr