Το σεμινάριο της WindEurope, End-of-Life Issues and Strategies Seminar (EoLIS 2020), διερεύνησε το τι συμβαίνει όταν οι ανεμογεννήτριες φτάνουν στο τέλος της τους ζωής. Εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας συζήτησαν τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στην ανακαίνιση (repowering) των αιολικών πάρκων, την παράταση της διάρκειας ζωής τους, τον παροπλισμό και την ανακύκλωση των ανεμογεννητριών.
Πιο συγκεκριμένα, η WindEurope παρουσίασε ένα νέο έγγραφο Βιομηχανικών Οδηγιών για την αποσυναρμολόγηση και τον παροπλισμό των χερσαίων ανεμογεννητριών. Σε αυτό αναφέρεται ότι στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 34.000 ανεμογεννήτριες των 15 ετών και άνω, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται στα 36 GW. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανεμογεννητριών βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ αρκετές εντοπίζονται στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον, ότι 9 από τα 36 GW είναι μεταξύ 20-24 ετών και περίπου 1 GW είναι 25 ετών και άνω.
Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια ζωής μιας χερσαίας ανεμογεννήτριας είναι 20-25 χρόνια, με τη WindEurope να αναμένει ότι η επιβράδυνση της γήρανσης των αιολικών πάρκων θα αποτελεί μια σημαντική τάση την επόμενη δεκαετία. Μέχρι σήμερα,στην Ευρώπη το repowering εφαρμόζεται με επιτυχία αλλά εξακολουθεί να είναι ένα ποσοστό αρκετά μειωμένο. Όμως, σύμφωνα με την WindEurope αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει, καθώς μέσα στην επόμενη δεκαετία θα εφαρμοστεί το repowering σε περισσότερα από 20 GW.
«Η ανακαίνιση (repowering) είναι κάτι που ήδη γίνεται και θα αυξηθεί. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να παραχθεί περισσότερη ενέργεια από τα σημερινά αιολικά πάρκα. Το repowering μειώνει τον αριθμό των ανεμογεννητριών κατά ένα τρίτο ενώ τριπλασιάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, διατηρούνται οι υπάρχουσες τοποθεσίες αιολικών πάρκων που συχνά έχουν τις καλύτερες συνθήκες ανέμου. Οι κυβερνήσεις χρειάζονται στρατηγικές ανακαίνισης (repowering) που θέτουν το σωστό πλαίσιο και διασφαλίζουν αποτελεσματικές διαδικασίες αδειοδότησης», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson.
Πέρα από το repowering , η επέκταση της διάρκειας ζωής αποτελεί επίσης μια ελκυστική επιλογή για τους φορείς εκμετάλλευσης των αιολικών πάρκων. Σε ιστοτόπους όπου το repowering δεν είναι επιλογή, η επέκταση της διάρκειας ζωής μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Η WindEurope εκτιμά ότι τα μισά από τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα της Ευρώπης θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους κατά 5-10 χρόνια όταν φτάσουν τα 20 χρόνια λειτουργίας. Εάν η επέκταση διάρκειας ζωής δεν αποτελεί επίσης επιλογή, τότε οι ανεμογεννήτριες θα πρέπει να απενεργοποιηθούν τελείως.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Έγγραφο Οδηγιών παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των κανόνων και των κανονισμών σχετικά με τον παροπλισμό για ολόκληρη την Ευρώπη. Επιπλέον, καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τον τρόπο παροπλισμού - με συστάσεις για αποσυναρμολόγηση, κοπή και διαχωρισμό στο χώρο, καθώς και τον τρόπο φόρτωσης και μεταφοράς υλικού.
Σχετικά με την ανακύκλωση των υλικών των ανεμογεννητριών η WindEurope σημειώνει ότι αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πόρων και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Το 85-90% μιας αποσυναρμολογημένης ανεμογεννήτριας ανακυκλώνεται, συμπεριλαμβανομένων των πύργων, των θεμελίων, των γεννητριών και των κιβωτίων ταχυτήτων. Τα περισσότερα από αυτά τα υλικά αποτελούνται από σκυρόδεμα, χάλυβα και χυτοσίδηρο που ανακυκλώνονται εύκολα και για τα οποία υπάρχει μια ενεργή αγορά κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη.
Πιο περίπλοκο είναι το ζήτημα της ανακύκλωσης των σύνθετων υλικών που χρησιμοποιούνται στα πτερύγια ανεμογεννητριών για να τα κάνουν ελαφρύτερα και πιο ανθεκτικά. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας των πτερυγίων, με τη «συν-επεξεργασία» τσιμέντου να είναι αυτή που χρησιμοποιείται ευρέως.
Με στοιχεία από: evwind.es