Η Mammoet, σε συνεργασία με την Sumitomo Mitsui Construction και την FHECOR Ingenieros Consultores ξεκινά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος εγκατάστασης για πυλώνες χερσαίων ανεμογεννητριών.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την τεχνολογία αυτο- αναρρίχησης (self-climbing) που αναγείρει κάθε πυλώνα ανεμογεννήτριας σε τμήματα, επιτρέποντάς του να φτάσει σε μεγαλύτερα ύψη και σε πιο κατάλληλες συνθήκες ανέμου.
Η Mammoet δήλωσε ότι καθώς οι πυλώνες φτάνουν πλέον σε ύψος τα 200 μέτρα, όλο και λιγότεροι γερανοί έχουν την ικανότητα συναρμολόγησης χερσαίων ανεμογεννητριών. Επομένως, οι προγραμματιστές εξέτασαν εναλλακτικές μεθόδους συναρμολόγησης, όπως είναι οι γερανοί αναρρίχησης ή οι τεράστιοι γερανοί πύργων, όμως δεν είναι διαθέσιμες στην αγορά.
Η Mammoet πρόσθεσε επιπλέον, ότι όταν οι πυλώνες πλησιάζουν σε ύψος τα 200 μέτρα, υπάρχει επιπλέον η απαίτηση να κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα ή υβριδική δομή από χάλυβα-σκυρόδεμα, επειδή ο χάλυβας από μόνος του δεν διαθέτει την ακαμψία που απαιτείται για να στηρίξει το βάρος του πυλώνα, της νασέλας και των πτερυγίων.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι τρεις εταιρείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν την κοινή ανάπτυξη πυλώνα 200 μέτρων.
Ο σχεδιασμός έγινε τόσο από την Sumitomo Mitsui Construction όσο και από την FHECO, ενώ ο σχεδιασμός του αυτο- αναρριχώμενου συστήματος ανύψωσης ανήκει στη Sumitomo Mitsui Construction. Η Mammoet συνέβαλε παρέχοντας την εμπειρία και τη μηχανική.
Σημειώνεται ότι κάθε πυλώνας θα πρέπει να κατασκευαστεί σε τμήματα και να ανυψωθεί σταδιακά στο πλήρες λειτουργικό του ύψος. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στη νασέλα να στερεωθεί στον πυλώνα σε πολύ χαμηλότερο ύψος από ό, τι σήμερα, βελτιώνοντας την ασφάλεια κάθε ανελκυστήρα και επιτρέποντας στους πελάτες να επιλέξουν από μια μεγαλύτερη δεξαμενή γερανών που είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν αυτό το έργο. Αυτό είναι κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στον προγραμματισμό έργων όσο και στο κόστος, ανέφεραν οι εταιρείες.
Τέλος, αναφέρεται ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την χερσαία και την υπεράκτια αιολική ανάπτυξη, όσο και για την ανανέωση των ήδη υπαρχόντων χερσαίων αιολικών πυλώνων.