Vattenfall: Χρήση υψηλότερων πυλώνων ανεμογεννητριών σε 2 υπεράκτια πάρκα για την προστασία των θαλάσσιων πτηνών

Vattenfall: Χρήση υψηλότερων πυλώνων ανεμογεννητριών σε 2 υπεράκτια πάρκα για την προστασία των θαλάσσιων πτηνών
Παρασκευή, 08/01/2021 - 13:58

H Vattenfall πρόκειται να χρησιμοποιήσει ψηλότερους πυλώνες ανεμογεννήτριών απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματίσει για το υπεράκτιο αιολικό έργο Norfolk Vanguard ισχύος 1,8 GW και για το Norfolk Boreas επίσης 1,8 GW, προκειμένου να τοποθετήσει τους ρότορες πιο ψηλά από τις διαδρομές που ακολουθούν τα πτηνά.

Η εταιρεία δήλωσε ότι αύξησε το ύψος των πυλώνων και στα δύο έργα, από τα 22 στα 30 μέτρα, ύστερα από διαβουλεύσεις με ορνιθολόγους που έλαβαν χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ομάδα του έργου εξέτασε και δοκίμασε δεδομένα από παγκόσμιες μελέτες για να κατανοήσει πως συμπεριφέρονται τα θαλάσσια πτηνά όταν κάτι διαφορετικό εμφανίζεται στο περιβάλλον τους, όπως ένα νέο αιολικό πάρκο.

Η Vattenfall ανέφερε ότι η έρευνα έδειξε πως τα περισσότερα πουλιά πετούν πιο χαμηλά προς την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά την ανύψωση των ροτόρων έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση των συγκρούσεων.

Η ομάδα που ασχολείται με τα έργα όρισε το ύψος στα 30 μέτρα αφού διερεύνησε το εάν θα υπάρχουν αρκετά σκάφη για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα απαιτούμενα ύψη.

Αναφέρεται ότι το Norfolk Vanguard έλαβε έγκριση το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η τελική απόφαση για το Boreas αναμένεται αργότερα φέτος.

Τα έργα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός της δεκαετίας.