Νέα νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την υλοποίηση επενδύσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα προανήγγειλε χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρέσβη της Νορβηγίας ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με βάση τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας, προωθείται ρύθμιση για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η οποία θα αντιμετωπίζει θέματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση και χωροθέτηση, τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τον τρόπο αποζημίωσης των επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παίκτες που αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθώς ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν offshore αιολικά πάρκα στην ελληνική αγορά. Πρόκειται τόσο για ελληνικές όσο και ξένες εταιρείες. Στο παρελθόν, αιτήσεις για offshore αιολικά πάρκα είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τον όμιλο Κοπελούζου, καθώς και η RF Energy.
Μεταξύ των περιοχών για τις οποίες είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον περιλαμβάνονται θαλάσσια έκταση στα ανοιχτά της Νέας Μάκρης, το Θρακικό πέλαγος, το Βόρειο Αιγαίο αλλά και το Ιόνιο. Πρόσφατα στην ελληνική αγορά εμφανίστηκαν και διεθνείς παίκτες οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για υλοποίηση επενδύσεων στα offshore αιολικά πάρκα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Νορβηγική εταιρεία Equinor, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, η οποία πρότεινε την ανάπτυξη έργου στις Κυκλάδες μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου. Το πρότζεκτ που προτάθηκε από την Νορβηγική εταιρεία αφορά στην τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών.
Επίσης ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά έχει εκδηλωθεί από την εταιρεία Copenhagen Offshore Partners από τη Δανία, που επίσης αποτελεί μεγάλο παίκτη της παγκόσμιας αγοράς υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Η εταιρεία έκανε κρούση στις ελληνικές αρχές προκειμένου να πληροφορηθεί το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, τις χρηματοδοτικές δυνατότητες αλλά και τον αριθμό των έργων θαλάσσιων αιολικών πάρκων που βρίσκονται σε αρχική φάση ανάπτυξης στην ελληνική αγορά.
Τέλος την ελληνική αγορά φέρονται να παρακολουθούν με στόχο μόλις θεσπιστεί το απαραίτητο πλαίσιο να επενδύσουν σε αυτήν, δύο εταιρείες, η πορτογαλική Principle Power και η γερμανική θυγατρική της EON Innogy.
του Χάρη Φλουδόπουλου / capital.gr