Οι νορβηγικές θάλασσες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν 40 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2050, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% των ευρωπαϊκών στόχων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η κυβερνητική υποστήριξη και μια συμμαχία μεταξύ των νορβηγικών πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών ΑΠΕ.
Αναφέρεται ότι η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης, έχει καθυστερήσει σχετικά να υιοθετήσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά οι αρχές θα εκδώσουν άδειες για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε δύο περιοχές της Βόρειας Θάλασσας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έχουν προγραμματίσει την εγκατάσταση 400 GW υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας έως το 2050, με τη Νορβηγία να βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να ενισχύσει αυτή την αγορά, σύμφωνα με δηλώσεις μιας νορβηγικής συμμαχίας που περιλαμβάνει την Equinor, τη Statkraft, καθώς και τις υπεράκτιες αιολικές εταιρείες Aker Offshore Wind και Vaargroen, μίας κοινοπραξίας μεταξύ της Eni και της HitecVision.
Οι εταιρείες κάλεσαν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον πρώτο διαγωνισμό έως το καλοκαίρι και πρόσθεσε ότι η Νορβηγία θα πρέπει να επιδιώξει να εγκαταστήσει 500 MW πλωτής υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030, πέραν των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με ανεμογεννήτριες θεμελιωμένες στον πυθμένα, οι οποίες συνδέονται με την Ευρώπη.
Η παροχή στήριξης για εγχώρια έργα θα μπορούσε να βοηθήσει τους Νορβηγούς προμηθευτές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να αναπτυχθούν διεθνώς, καταγράφοντας το ένα δέκατο του μεριδίου αγοράς έως το 2030 και παράγοντας περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το μόνο έργο που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης στα ανοικτά της Νορβηγίας είναι το πιλοτικό της Equinor που χρησιμοποιεί πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για την παροχή ενέργειας σε πετρελαϊκές πλατφόρμες στη Βόρεια Θάλασσα.
Η Equinor και άλλες εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Aker BP, εξετάζουν τη δυνατότητα επέκτασης της χρήσης ανεμογεννητριών για την αντικατάσταση των τουρμπίνων αερίου στις υπεράκτιες πλατφορμες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη του συνολικού στόχου της Νορβηγίας για μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ανέφεραν οι εταιρείες.
Πηγή: Reuters