Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά και την παράδοση των 64 ετών που κύλησαν από την ίδρυση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας το 1958, είναι η πιο ισχυρή εκτελεστική εξουσία στη Δύση.
Χθες με το ελαφρό προβάδισμα σε ποσοστό ψήφων που κατέγραψε ο Μελανσόν ο Μακρόν είναι ο πρώτος Πρόεδρος στην Γαλλία που δεν κερδίζει την πρωτιά σε ψήφους στις Βουλευτικές Εκλογές που ακολουθούν.
Ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο θα έχει σαφές προβάδισμα σε βουλευτικές έδρες από τον Μελανσόν, αλλά τίποτε δεν εγγυάται ότι θα διασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Ενόψει των μονομαχιών του δευτέρου γύρου στις περιφέρειες όπου θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι του Μελανσόν και του Μακρόν η Λεπέν κάλεσε τους ψηφοφόρους της να κάνουν αποχή.
Τα ποσοστά ψήφων του Πρώτου Γύρου αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων στον Δεύτερο Γύρο των Προεδρικών ψήφισε Μακρόν για να αποδοκιμάσει την Λεπέν.
Η μεγάλη πρόκληση για τον Μελανσόν είναι να διατηρήσει την ενότητα του ετερόκλητου και εύθραυστου εκλογικού συνασπισμού που διαμόρφωσε με σκληρό πυρήνα την παράταξή του Ανυπότακτη Γαλλία στον οποίο στην συνέχεια προσχώρησαν το Κομμουνιστικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Οικολόγοι.
Με δυο λόγια ο Μακρόν ξεκινά την δεύτερη πενταετή του θητεία σαφώς πιο αποδυναμωμένος σε σχέση με την αφετηρία της Πρωτώς του θητείας το 2017.
Ακόμη και στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη στην Ουκρανία, δηλαδή μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, η πολλαπλή κρίση ενεργειακή, επισιτιστική και προσφυγική θα πλήξει και θα προκαλέσει αποσταθεροποιητικούς κραδασμούς στην Ε.Ε των «27».
Μόνη αχτίδα φωτός στον ευρωπαϊκό ορίζοντα είναι η τριμερής συνεργασία Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Ουκρανία, μια συνεργασία που λογικά θα πρέπει αργά η γρήγορα να επεκταθεί και στην δυναμική εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Τούτων λεχθέντων η Γαλλία έχει μια τριπολική πολιτική σκηνή με την Κεντροδεξιά του Μακρόν, την Αριστερά του Μελανσόν και την Ακροδεξιά των Λεπέν –Ζεμούρ ,τα ποσοστά των οποίων κινούνται γύρω στο 25%.
Ο Μελανσόν που παράλογο να υποσκελίσει την Λεπέν και να περάσει στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών κατόρθωσε μέσα σε ενάμιση μήνα μετά την νίκη του Μακρόν να μετατρέψει τις Βουλευτικές Εκλογές από άτυπο τρίτο γύρο των Προεδρικών σε βαριά υποθήκη επί της παντοδυναμίας του Προέδρου.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας μπορεί οπότε κρίνει να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ η κυβέρνηση μπορεί να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο και χωρίς ψηφοφορία στην Βουλή αν εντός τριών ημερών δεν κατατεθεί και υπερψηφισθεί πρόταση μομφής.
Οι παραπάνω θεσμικές υπερεξουσίες εξακολουθούν να ισχύουν για τον Μακρόν αλλά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Βουλευτικών Εκλογών τον υποχρεώνουν να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις.
(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος –Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το iEidiseis)