Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νομισματική ένωση και η δημιουργία του ευρώ. Ενός νομίσματος που κάλλιστα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κυρίαρχο στις διεθνείς συναλλαγές αλλά δεν τα κατάφερε.
Απλά γιατί πάντα φοβόταν το δολάριο. Ακόμη και στις περιόδους που ήταν πιο ισχυρό παρέμενε ένα φοβικό νόμισμα στη σκιά του αμερικανικού νομίσματος. Για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές και τέλος.
Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν τόλμησαν να δουν ανταγωνιστικά τις ΗΠΑ και εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ως άποικοι και όχι ως οι ισχυροί της γηραιάς ηπείρου.
Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι, αλλά και οι Ρώσοι αποφάσισαν να ορθώσουν το οικονομικό τους ανάστημα και μάλιστα προσφάτως να συμμαχήσουν για να διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία από τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.
Και για τους γνωρίζοντες η Κίνα είναι πλέον πανίσχυρη διαθέτοντας τα υψηλότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο, που τον Μάιο, αυξήθηκαν κατά 80,6 δισ. δολάρια και έφτασαν σε αξία τα 3,13 τρισ. δολάρια.
Και σπεύδει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δύναμη της συμπράττοντας με τη Ρωσία αλλά και τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική για να δημιουργήσουν το δικό τους «διεθνές νόμισμα» για τις παγκόσμιες συναλλαγές, που θα εκθρονίσει το αμερικάνικο δολάριο.
Το «αντι-δολάριο» ετοιμάζεται και η μάχη αναμένεται σκληρή, αφού συμπίπτει ή ίσως και τροφοδοτείται και από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.
Αλλά και ακόμη και τώρα που το νέο νόμισμα δεν είναι πραγματικότητα, ο πόλεμος για την νομισματική κυριαρχία υπάρχει. Ήδη εδώ και κάποιους μήνες η Κίνα συμφώνησε για μία μεγάλη προμήθεια πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, πληρωτέα όχι σε δολάρια αλλά σε γουάν, το κινεζικό εθνικό νόμισμα.
Και οι Ρώσοι από την πλευρά τους έχουν απαιτήσει και εν μέρει έχουν πετύχει το φυσικό αέριο που προμηθεύουν την Ευρώπη να πληρώνεται σε ρούβλια, το ρωσικό εθνικό νόμισμα.
Και αυτά συμβαίνουν ενώ όπως είναι γνωστό, οι πετρελαϊκές συναλλαγές γίνονται σε όλο τον κόσμο σε δολάρια με αρκετούς οικονομολόγους πλέον ναι μεν να χαρακτηρίζουν «συμβολικές» αυτές τις κινήσεις κίνηση, αλλά και να παραδέχονται ότι αποτελούν το πρώτα βήματα για να μειωθεί η εξάρτηση των παγκόσμιων αγορών από το δολάριο, με τους πιο τολμηρούς να ακούνε με «προσοχή» τις απόψεις των «αντιπάλων» ότι ξεκίνησε η μάχη για να αποκαθηλωθεί το δολάριο από την θέση του νομίσματος αναφοράς για όλο τον πλανήτη.
Για το ευρώ βέβαια ούτε λόγος…