Το εφιαλτικό σενάριο της Goldman Sachs προβλέπει εκτόξευση του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα, που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη ξεπερνώντας τα 170 ευρώ, αν η Ρωσία δεν ανοίξει και πάλι τις κάνουλες του αγωγού Nord Stream 1.
Πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά ανά την Ευρώπη θα επιβαρυνθούν κατά 500 ευρώ το μήνα για τη χρήση φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2020.
Και η αντίδραση των ταγών της Ε.Ε. ποια είναι; Απολύτως καμία.
Επιμένουν προφανώς σε μια λανθασμένη αντιμετώπιση της Ρωσίας, που μάλλον δεν είναι καν δική τους επιλογή αλλά εντολή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αρκούνται σε ανούσιες ιαχές που δεν ιδρώνουν το αυτί του Πούτιν.
Και πως να το ιδρώσουν, αφού τουλάχιστον μέχρι σήμερα τους έχει κατατροπώσει.
Μερικά παραδείγματα:
-Χθες η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, ανακοίνωσε πλεόνασμα ρεκόρ για το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας, καθώς οι εξαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν κατακόρυφα, παρόλες τις κυρώσεις από την ΕΕ. Το πλεόνασμα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας γεγονός που επιβεβαιώνονται και από πηγές στο εξωτερικό, όπου δεν συνδέονται με την Μόσχα.
-Επίσης χθες το ευρώ συνέχισε την κατρακύλα του και για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια «άγγιξε» για λίγο την ισοτιμία με το δολάριο, σε αναλογία ένα προς ένα.
Η τελευταία φορά που το ευρώ άξιζε λιγότερο από το δολάριο ήταν το 2002, όταν ήταν σε «νηπιακή ηλικία» και το μοιράζονταν μόνο 12 κράτη - μέλη της ΕΕ.
Το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 10% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα η ευρωζώνη να απειλείται με οικονομική επιβράδυνση αν όχι ύφεση.
- Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε στο 8,6% τον Ιούνιο έναντι 8,1% , αφού είχαμε πολύ υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Και το 8,6% δεν «λέει» την αλήθεια αφού υπάρχουν χώρες της ΕΕ με εφιαλτικά νούμερα όπως η Εσθονία με 22%, η Λιθουανία με 20,5%, η Λετονία με 19%, η Σλοβακία με 12,5% και φυσικά η Ελλάδα με 12%.
Και αυτά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Γιατί επί του πεδίου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με τη Ρωσία να σφυροκοπά την Ουκρανία και να έχει καταλάβει πάνω από το 20% του εδάφους της Ουκρανίας και μάλιστα με στοιχεία του περασμένου μήνα, παρά τη βοήθεια που προσφέρουν στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ.
Αν κάποιοι δεν θέλουν να δουν ότι όλα τα προαναφερόμενα αποτελούν μια μεγάλη ήττα της Ευρώπης και μια απόδειξη της ανικανότητας των ηγετών της που αποδεικνύονται πολύ μικροί, τότε εθελοτυφλούν.