Η επίσκεψη του Σαουδάραβα διάδοχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα την Τρίτη για συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία, χτίστηκε πάνω στους ήδη ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η σχέση αυτή δε περιορίζεται στον πολιτικό τομέα, αλλά εκτείνεται μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η άμυνα, η ασφάλεια, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Παρόλα αυτά οι δυο πλευρές, όπως σημειώνει το Arab News, επιδιώκουν διαρκώς να εντοπίζουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας.
Τις τελευταίες δεκαετίες, επενδυτές από τις δύο χώρες έχουν συνεργαστεί σε πολλές κοινές επιχειρήσεις και το διμερές εμπόριο έχει διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στην άνθηση των εμπορικών τους σχέσεων.
Το 2020, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία αποτιμήθηκαν σε 339,04 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της από το Βασίλειο ανήλθαν σε 620,57 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Comtrade του ΟΗΕ για το διεθνές εμπόριο.
Εξετάζοντας μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, οι δεσμοί που συνδέουν σήμερα τις δύο χώρες αποτελούν συνέχεια των ελληνοαραβικών σχέσεων που χρονολογούνται αιώνες πριν.
Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα αντικείμενα που φυλάσσονται στο Μουσείο Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ριάντ, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νομισμάτων που χρονολογούνται πάνω από 2.000 χρόνια πριν.
Γενικότερα, οι επιστημονικές και αρχιτεκτονικές επιρροές της αρχαίας Ελλάδας είναι ορατές μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την περιοχή, από την Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο και το Λεβάντε μέχρι τη Μεσοποταμία, το Ιράν και ακόμη και την Ινδία.
Μέσω των εμπορικών δεσμών και των κατακτήσεων της αρχαιότητας, οι ελληνιστικές ιδέες αναμείχθηκαν με εκείνες των Αράβων και αργότερα των μουσουλμάνων στοχαστών, σε όλα τα πεδία, από τα μαθηματικά και την ιατρική μέχρι την αστρονομία και τη φιλοσοφία.
Σήμερα, το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν του Βασιλείου προς την Ελλάδα είναι το αργό πετρέλαιο, ενώ η τελευταία είναι μακροχρόνιος προμηθευτής σπόρων βαμβακιού, μετάλλων, φαρμακευτικών προϊόντων και ειδών διατροφής, όπως μαργαρίνη, επεξεργασμένα προϊόντα, ξηροί καρποί και φρούτα.
Ένας άλλος τομέας που έχει ενώσει τις δύο οικονομίες είναι οι κατασκευές. Στη δεκαετία του 1970, όταν η ακμάζουσα πόλη του Ριάντ χρειάστηκε τις ικανότητες ενός αρχιτέκτονα, οι αρχές κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, έναν αρχιτέκτονα και πολεοδόμο που είχε εργαστεί σε πολλά έργα στην πατρίδα του, την Ελλάδα.
Με το Ριάντ να βρίσκεται εν μέσω οικονομικής και δημογραφικής ανάπτυξης που τροφοδοτείται από το πετρέλαιο, ο Δοξιάδης πειραματίστηκε με την ιδέα ενός συστήματος πλέγματος αμερικανικού τύπου, το οποίο εξακολουθεί να είναι εμφανές στη συνοικία Al-Olaya της πόλης.
Ωστόσο, η σχέση Σαουδικής Αραβίας-Ελλάδας εκτείνεται πολύ πέρα από τα τούβλα και τα κονιάματα. Τον Απρίλιο του 2021, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για να δανείσει στο Βασίλειο μια αντιαεροπορική συστοιχία Patriot, η οποία παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αμυντική συνεργασία.
Τον ίδιο μήνα, η βοήθεια που παρείχε στις ελληνικές αρχές η σαουδαραβική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών οδήγησε στην ανακάλυψη ενός τεράστιου φορτίου επεξεργασμένης κάνναβης στο κύριο λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα κατασχεθέντα ναρκωτικά είχαν δυνητική εμπορική αξία 33 εκατομμυρίων ευρώ (33,7 εκατομμύρια δολάρια). Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών σηματοδότησε ένα νέο κεφάλαιο στην επέκταση της διμερούς συνεργασίας.
Τον επόμενο μήνα, ο Σαουδάραβας υπουργός Πολιτισμού πρίγκιπας προσγειώθηκε στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει πτυχές της πολιτιστικής συνεργασίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, το Συμβούλιο των Σαουδαραβικών Επιμελητηρίων υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία ενός Σαουδαραβικού-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Ριάντ για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.
Μετά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία συμφωνούσαν να συζητήσουν τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε διάφορους βασικούς τομείς.
Όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ελιγμούς και να συντονίζουν και να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στον εντοπισμό της τεχνολογίας και των στρατιωτικών βιομηχανιών.
Ακολούθησε τον Δεκέμβριο η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, με σκοπό την ανάπτυξη της εμπορικής ναυσιπλοΐας, την αύξηση της κίνησης των εμπορικών πλοίων και την ενθάρρυνση του εμπορίου.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο πρίγκιπας Φαισάλ μπιν Φαρχάν, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στην Αθήνα για να συζητήσουν τη διασφάλιση του δικαίου της θάλασσας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.
Επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους στις προσπάθειες να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα.
Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας που ανοίγει τον δρόμο για καινοτομίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου και του μπλε υδρογόνου, καθώς και για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα συνδέει δεδομένα από τη Νοτιοανατολική Ασία στην κεντρική Ευρώπη.
Μεταξύ 12 και 14 Μαρτίου, ελληνική υπουργική και επιχειρηματική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, κάνοντας μια στάση στην AlUla, το πιο διάσημο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς του Βασιλείου της UNESCO και την τοποθεσία μιας σημαντικής νέας τουριστικής ανάπτυξης.
Το Σαουδαραβικό-Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου, παρουσίασε επενδυτικές ευκαιρίες και στις δύο χώρες και οδήγησε σε εκατοντάδες διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις.
Τον ίδιο μήνα, ο Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων Καλίντ Αλ-Φαλίχ ηγήθηκε εμπορικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για την επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
«Η επίσκεψή μας στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο των οδηγιών του πρίγκιπα διαδόχου για την ενίσχυση και εμβάθυνση της σαουδαραβικής-ελληνικής εταιρικής σχέσης και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών που υπάρχουν και στις δύο πλευρές στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, του εμπορίου, του πολιτισμού, του τουρισμού και σε άλλους τομείς», δήλωσε τότε ο Αλ-Φαλίχ.