Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη ενότητα για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία του Πούτιν, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά.
Και πως αιτιολόγησε την θέση του αυτή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας;
Μα με το προφανές σε όλους μας. Εξαιτίας της απροθυμίας των Ευρωπαίων ηγετών να υποστούν τις συνέπειες του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία. Απροθυμία την οποία εκμεταλλεύεται πλήρως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κρατώντας «όμηρους» τους φοβικούς και ανίσχυρους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ενεργειακό του «πλούτο».
Ο κ. Μπορέλ, όντας πολύπειρος διπλωμάτης, όμως, αποκρύπτει μια σημαντική παράμετρο της κατάστασης που επικρατεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να σώσει την τιμή της ΕΕ.
Ναι μεν είπε ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίου ηγέτες είναι διχασμένοι και δεν ομονοούν για να αντιμετωπίσουν τον Πούτιν προκειμένου να μην υποστούν οι χώρες τους τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά διπλωματικά απέφυγε να πει, ότι αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να αποφύγουν, ήδη το έχουν υποστεί.
Όλες ανεξαιρέτως οι Ευρωπαϊκές χώρες ήδη βάλλονται οικονομικά από την έκρηξη των τιμών της ενέργειας, απόρροια του πολέμου του Πούτιν.
Και αυτό δεν κρύβεται όσο και αν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εντέχνως δεν το αναφέρει.
Τελικά οι Ευρωπαίοι -τουλάχιστον μέχρι τώρα- είναι περισσότερο χαμένοι από τους Ρώσους.
Έξι μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία επί της ουσίας δεν δείχνει να προβληματίζεται για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση.
Αντίθετα στην Ευρώπη οι πολίτες έχουν ήδη νοιώσει τις συνέπειες του πολέμου, με τις τιμές των καυσίμων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, συμπαρασύροντας σε ένα τρελό ράλι ακρίβειας το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία για το τι πρόκειται να συμβεί τον χειμώνα, με την απειλή της ύφεσης να πλανάται στην Ευρώπη.
"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση κρατών που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην Ρωσία", είπε απολογητικά αλλά και με ειλικρίνεια στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζοζέπ Μπορέλ. Όσο αυτό, όμως, συνεχίζει να ισχύει, τόσο το ενδεχόμενο νίκης του Πούτιν τουλάχιστον στον ενεργειακό πόλεμο αυξάνεται.
Τα ήξεις αφήξεις των Ευρωπαίων και κυρίως η ασυμφωνία τους για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έχει γεμίσει τα ρωσικά ταμεία με τεράστια έσοδα που οι κυρώσεις της ΕΕ μοιάζουν «χάιδεμα» στη Ρωσία, αλλά «γροθιά» στην ίδια την Ευρώπη.