Τις τελευταίες δεκαετίες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων με την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων να έχει ορθώς αναχθεί σε μείζον ζήτημα.
Πανευρωπαϊκοί νόμοι ήδη ισχύουν και μάλιστα με αυστηρότατες κυρώσεις για να μην μπορεί ΚΑΝΕΙΣ να παραβιάζει την ιδιωτικότητα.
Και ξαφνικά η κυβέρνηση αυτής της χώρας, αποδεικνύεται ότι παρακολουθεί μέσω της κρατικών μυστικών υπηρεσιών της πολιτικούς αρχηγούς και δημοσιογράφους.
Και δεν θέλει καν να δώσει εξηγήσεις γιατί το πράττει. Μήπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και όσοι άλλοι πολιτικοί παρακολουθούνταν ή και ακόμη και σήμερα παρακολουθούνται είναι προδότες της χώρας τους;
Μήπως οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούνται είναι εχθροί της χώρας και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών άλλων εχθρικών χωρών;
Αν είναι έτσι, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει το πολιτικό κρυφτούλι και να αποκαλύψει και τους λόγους και τα αποτελέσματα των «νόμιμων» κατά την άποψη της παρακολουθήσεων.
Προφανώς, όμως και δεν είναι έτσι. Οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων έγιναν και δυστυχώς -κατά δήλωση και του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Δεμίρη- συνεχίζονται για λόγους όχι εθνικής ασφάλειας, αλλά κομματικών και άλλων συμφερόντων.
Αν μη τι άλλο είναι εξωφρενικό να ακούγεται μέσα στο Βουλή, στο ναό της Δημοκρατίας, από τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να λέει ερωτώμενος για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί εκτός του κ. Ανδρουλάκη «κανείς δεν εξαιρείται».
Ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια του να αποφύγει τις προσωπικές του ευθύνες για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, είχε δηλώσει ότι δεν το γνώριζε και παρότι οι παρακολουθήσεις είναι νόμιμες αν το ήξερε θα το απέτρεπε.
Και λίγες εβδομάδες μετά ο δικής του επιλογής νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δηλώνει ανερυθρίαστα μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ότι «κανείς δεν εξαιρείται» από τις παρακολουθήσεις.
Αν πραγματικά ο πρωθυπουργός θέλει να σταματήσει τον κατήφορο που έχει πάρει αυτός και η κυβέρνηση του, άμεσα θα πρέπει να πράξει δυο πράγματα.
Να σταματήσουν δια νόμου να είναι «νόμιμες» οι παράνομες παρακολουθήσεις και να θεσπιστούν δικλείδες ασφαλείας, κάτω από κοινοβουλευτικό έλεγχο, για τις δράσεις της ΕΥΠ. Γιατί είναι βέβαιο πως ό,τι είναι «νόμιμο» δεν είναι και δημοκρατικό. Και τα ανελεύθερα καθεστώτα νόμους ψηφίζουν για να καταδυναστεύουν τους λαούς τους.
Να σταματήσει το κρυφτούλι και να ρίξει άπλετο φως στη σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, και για να αποδοθούν ευθύνες και για να αποδείξει και πίσω από αυτές δεν κρύβονται μικροπολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ας ξεκινήσει με αυτά και στη συνέχεια ας δώσει το λόγο στο λαό.