Όταν, όμως, τελικά ο πόλεμος ξεσπά και σπέρνει το θάνατο, η ρήση αυτή παύει να ισχύει και τη θέση της πρέπει να παίρνει η ψυχραιμία και η λογική για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δυστυχώς είναι ένας από τους λίγους Δυτικούς ηγέτες που δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου και επιμένει για την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με την επιτιθέμενη Ρωσία.
Ο Γάλλος πρόεδρος, εμμέσως πλην σαφώς, έχει κατηγορηθεί από πολλούς Δυτικούς ηγέτες και από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ ότι τηρεί ήπια στάση απέναντι στον Πούτιν, καθώς έχει κάνει συνεχείς προσπάθειες να πείσει τον Πούτιν και τις παραμονής της εισβολής στην Ουκρανία να μην προχωρήσει σε μια επίθεση και στη συνέχεια να την σταματήσει και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Όσοι λένε ότι θέλουν την ειρήνη, θα πρέπει να κάνουν ότι και ο Μακρόν. Να προσπαθούν να πείσουν -έστω και αν υπάρχουν λίγες πιθανότητες- τον επιτιθέμενο να σταματήσει τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα να στηρίζουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τον αμυνόμενο.
Οι «ειρηνοποιές» δυνάμεις πρέπει να επιδιώκουν την λήξη του πολέμου, μια επιτυχία που μπορεί να έρθει μόνο δια μέσου της διπλωματικής οδού και όχι μέσω της όξυνσης.
«Μία ειρήνη είναι δυνατή» στην Ουκρανία, δήλωσε, χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν και διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν «θα το αποφασίσουν» οι Ουκρανοί.
Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό είναι το νόημα της βοήθειας της Δύσης στην Ουκρανία, ώστε «κάποια στιγμή ο ουκρανικός λαός να είναι σε θέση να επιλέξει την ειρήνη, υπό τους όρους που θα έχει εκείνος αποφασίσει».
«Η ειρήνη θα οικοδομηθεί με τον άλλο, που είναι ο εχθρός του σήμερα, γύρω από ένα τραπέζι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Μακάρι να τον ακούσουν όλοι οι Δυτικοί ηγέτες.
ΥΓ. Σε αντίθεση με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που μαίνεται, στην δική μας περίπτωση, των τουρκικών προκλήσεων , που ευτυχώς μέχρι τώρα έχουν περιοριστεί κυρίως σε φραστικές επιθέσεις και εύκολα αντιμετωπίσιμες παραβιάσεις, η ρήση του Ιούλιου Καίσαρα «αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο», ισχύει στο ακέραιο. Η αμυντική και στρατιωτική ισχύς της χώρας μας αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό μέσο για οποιαδήποτε σκέψη από μέρους του Ερντογάν να επιβουλευτεί κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μέλημα μας θα πρέπει να είναι ποτέ να μην του επιτρέψουμε να δράσει σαν τον Πούτιν. Άλλωστε η Ελλάδα στρατιωτικά είναι ισχυρότατη.