Γιάννης Τριήρης: Φοροεισπράκτορας εν καιρώ ακρίβειας

Γιάννης Τριήρης: Φοροεισπράκτορας εν καιρώ ακρίβειας
Τρίτη, 08/11/2022 - 06:12

Μπορεί στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η προσοχή να ήταν στραμμένη κυρίως στο πως θα δικαιολογούσε ή θα αιτιολογούσε τη στάση του ιδίου προσωπικά και της κυβέρνησης του στο μείζον ζήτημα των υποκλοπών, ωστόσο οι πολίτες περίμεναν να ακούσουν και το τι σκοπεύει να πράξει και στο καυτό πρόβλημα της ακρίβειας.

Και δυστυχώς, από τις τοποθετήσεις του μάλλον πρέπει να απογοητεύτηκαν σφόδρα, καθώς ο πρωθυπουργός έδειξε να επιμένει εμμονικά στην άρνηση του να προβεί σε μειώσεις ειδικών φόρων και ΦΠΑ σε καύσιμα και είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης.

Το πλέον πιθανό, δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες, είναι ότι η εμμονή του αυτή, μάλλον απορρέει από το γεγονός ότι τις μειώσεις φόρων, ως μέσο για την πτώση των τιμών, τις έχουν ζητήσει μετ΄ επιτάσεως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και προφανώς ο «αλάνθαστος» πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούσει κανέναν πολιτικό του αντίπαλο, έστω και αν έχει δίκιο. Έστω και αν αυτό που προτείνει το έχουν ήδη πράξει πολλές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη και παράλληλα το συστήνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία και οι οικονομικοί αναλυτές και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Αφού δεν πρόλαβε να το πει και να το κάνει πρώτος, ακόμη και αν είναι η βέλτιστη λύση για την καταπολέμηση της ακριβείας, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να το υλοποιήσει.

Κατά συνέπεια ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα πιέζοντας ανοδικά τις τιμές για τους καταναλωτές, αλλά γεμίζοντας ταυτόχρονα και τα κρατικά ταμεία, σε μια περίοδο που οι καταναλωτές βλέπουν τον πληθωρισμό να ροκανίζει όχι μόνο τα εισοδήματα τους, αλλά και τις όποιες αποταμιεύσεις τους, στις οποίες πλέον «βάζουν χέρι» για να προμηθευτούν τα προς το ζην.

Και η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την άρνηση του να μειώσει φόρους σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης είναι ότι οι μειώσεις αυτές δεν είναι σίγουρο ότι θα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή. Παραδέχεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση του δεν διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς και η αγορά επί των ημερών του λειτουργεί ανεξέλεγκτα και ασύδοτα.

Και υπάρχει και χειρότερο. Ο κος Μητσοτάκης είπε ότι αν μειωθούν οι φόροι σε καύσιμα και τρόφιμα θα ευνοηθούν κάποιοι που δεν το χρειάζονται.

Αφήνει δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στο έλεος της ακρίβειας, δήθεν για να μην ευνοηθούν οι λίγοι έχοντες.

Ωραία … ταξική αντίληψη. Για γέλια και για κλάματα.

Όπως για γέλια και για κλάματα είναι το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση «καλάθι του νοικοκυριού», που μέρα με την ημέρα το διαπιστώνουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές.

Όσο για την επιμονή του στο ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος και η κυβέρνηση του για την ακρίβεια γιατί αυτή είναι εισαγόμενη και όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη, αλλά ακρίβεια Πούτιν» , μάλλον δεν πείθει παρά ελάχιστους ακόμη και από τους φανατικούς υποστηρικτές του.

Όπλα κατά της ακρίβειας υπάρχουν, αλλά ο κος Μητσοτάκης δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει. Όπως άλλωστε προαναφέρθηκε ένα από αυτά είναι η μείωση της φορολογίας σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Αλλά είπαμε αυτό δεν βολεύει τα κρατικά ταμεία. Φοροεισπράκτορας εν καιρώ ακρίβειας.