Γιατί το έκανε αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης; Γιατί ως τίτλος της έρευνας προβάλλεται πως οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σούπερ μάρκετ παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με τις προαναφερόμενες χώρες.
Είναι αυτή η αλήθεια, όμως; Δυστυχώς, όχι και στην έρευνα που παρουσίασε το ΙΕΛΚΑ αποκαλύπτεται, αν κάποιος διαβάσει ολόκληρο το κείμενο.
Γιατί η σύγκριση για τις τιμές στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες γίνεται ΜΕ και ΧΩΡΙΣ την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.
Όταν λοιπόν η σύγκριση γίνεται χωρίς την επιβολή ΦΠΑ, τότε ναι στην Ελλάδα οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες απ’ ότι σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Και συγκεκριμένα το μέσο καλάθι του νοικοκυριού είναι ακριβότερο από την Ελλάδα, κατά 15% στη Γαλλία, κατά 8% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 5% στην Ιταλία, ενώ οι άλλες δύο χώρες έχουν περίπου ίσο καλάθι με την Ελλάδα 1% ακριβότερο η Πορτογαλία και 1% φθηνότερο η Ισπανία.
Η εικόνα των αποτελεσμάτων της έρευνας αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να γίνουν αντιληπτές τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση δείχνει ότι οι και οι έξι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γαλλία κατά 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 13%, η Ισπανία κατά 6% και η Πορτογαλία κατά 4%.
Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν, δεν πρέπει να είναι ότι η Ελλάδα έχει χαμηλότερες τιμές στα είδη σούπερ μάρκετ από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία που οι μισθοί και οι συντάξεις και γενικότερα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών τους είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των Ελλήνων καταναλωτών, ούτε ίδιες τιμές με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Το μήνυμα που πρέπει να στείλει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι αν η κυβέρνηση δεν στύλωνε τα πόδια και μείωνε τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης τότε οι Έλληνες καταναλωτές θα μπορούσαν να απαλλαγούν από ένα σημαντικό βάρος της ακρίβειας.
Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση προτιμά την επιδοματική πολιτική που όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά και προσβάλλει τους πολίτες που δεν τους αξίζει να περιμένουν να ζήσουν με ελεημοσύνες και δεν αποφασίζει να εφαρμόσει πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ.
Και όπως σημειώνεται στην έρευνα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ ανά χώρα που αφορά σε τρόφιμα και ποτά, στην Ελλάδα είναι 13%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 0% ή 5%, στη Γαλλία 10% και 5,5%, στην Ισπανία 10% και 4%, στην Πορτογαλία 13% και 6%, στην Ιταλία 5% και 4%.
Η βασική διαφορά κατά τους μελετητές της έρευνας είναι ότι τρόφιμα στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% και όχι στον χαμηλό, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες που τρόφιμα και ποτά υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή.
Κατά συνέπεια το υπουργείο Ανάπτυξης την έρευνα αυτή του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, θα έπρεπε να την διαβάσει καλύτερα. Και αντί να την δημοσιοποιήσει στα μέσα ενημέρωσης για να πείσει ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι φθηνότερες, να την παρουσιάσει στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών προτείνοντας την άμεση μείωση του ΦΠΑ ως ουσιαστικό μέτρο για τον περιορισμό της ακρίβειας.
ΥΓ. Μετά και την έρευνα αυτή μάλλον δικαιώνεται η αντιπολίτευση που θεωρεί ότι η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη όπως διατείνονται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, αλλά αποτέλεσμα της φοροεισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.