Και το κυριότερο σημείο τριβής είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στα καύσιμα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δίκιο έχει η αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση, καθώς μια μείωση του ΦΠΑ σίγουρα θα συμβάλει αν όχι την αποκλιμάκωση τουλάχιστον στην συγκράτηση των τιμών των προϊόντων. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
Επί της ουσίας, ούτε η κυβέρνηση το αμφισβητεί, παρά το γεγονός ότι εμμένει πεισματικά στην άρνηση της για μείωση του ΦΠΑ με τον ισχυρισμό ότι μπορεί να μπουν σε κίνδυνο τα δημόσια έσοδα.
Με την δική της λογική του παραλόγου, απλά ισχυρίζεται ότι πρέπει να «αισχροκερδεί» με την φορομπηχτική της πολιτική για να έχει δήθεν έσοδα και να τα διανέμει στη συνέχεια μόνο σε όσους έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.
Το πρόβλημα είναι ότι η αντιπολίτευση δεν «θυμίζει» στην κυβέρνηση, ότι ο ΦΠΑ που απαιτούν σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα να μειωθεί -με εξαίρεση το κυβερνών κόμμα- ήταν πριν από μερικά χρόνια, όχι μια όχι δύο αλλά πέντε ολόκληρες μονάδες χαμηλότερος από σήμερα στο 19% από 24% που εξακολουθεί σήμερα να ισχύει παρ’ όλη την επέλαση της ακρίβειας που έχει εκτινάξει τις τιμές στα πρωτοφανή ύψη.
Και επειδή κάποιοι θυμόμαστε ο ΦΠΑ να τραβάει την ανηφόρα από την αρχή των Μνημονίων και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2010 με το νόμο 3833/2010 για την δήθεν την «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».
Το άρθρο 12 του προαναφερόμενου νόμου προέβλεπε αλλαγή συντελεστών ΦΠΑ από 9% σε 10% και από 19% σε 21%. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση. Τα πέτρινα αυτά χρόνια των μνημονίων οι αυξήσεις στους συντελεστές συνεχίστηκαν για να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο του 24%.
Τώρα, όμως, που επιτέλους έχουμε εξέλθει από τα μνημόνια και με την «βούλα» των εταίρων μας δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση να συνεχίζει να διατηρεί εν καιρώ εντονότατων πληθωριστικών πιέσεων τους συντελεστές ΦΠΑ σε τέτοια υψηλά επίπεδα συμβάλλοντας στην απαράδεκτα υψηλή διαμόρφωση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.
Πόσο μάλλον δε όταν η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στην Ευρωζώνη, -μαζί με τη Φινλανδία- και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στην πρώτη πεντάδα.
Τα «φτηνιάρικα» προεκλογικά δωράκια της κυβέρνησης προς άγρα ψήφων δεν αποτελούν λύση για την ακρίβεια. Πρέπει επιτέλους να παραδεχτεί το λάθος της και να σταματήσει τους «ψευτοεγωισμούς» μειώνοντας τους συντελεστές ΦΠΑ τώρα και μάλιστα για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.