Η δυναμική αντεπίθεση βέβαια που φαίνεται να ετοιμάζουν οι χώρες BRICS , δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, σχεδιάζεται εδώ και καιρό, καθώς οι χώρες αυτές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ που ηγούνται της G7 βλάπτουν ολοένα περισσότερο τα συμφέροντα τους και με την υποστήριξη των άλλων χωρών-μελών της G7, δηλαδή της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και του Καναδά, επιχειρούν να αποδυναμώσουν την δική τους συμμαχία.
Στο πλαίσιο αυτό, στη σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ σήμερα, αύριο και μεθαύριο, στο επίκεντρο βρίσκεται η διεύρυνση της ομάδας, με δεκάδες άλλες χώρες να έχουν εκδηλώσει έντονα το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στη συμμαχία των 5.
Και μάλιστα πρόκειται για χώρες πολύ υπολογίσιμες στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, όπως η Σαουδική Αραβία, χώρες που διακατέχονται από αντιαμερικανικά και γενικότερα αντιδυτικά «αισθήματα» όπως το Ιράν, μεγάλες σε πληθυσμό χώρες όπως η Αργεντινή, αλλά αρκετές άλλες όπως η Ινδονησία και η Αιθιοπία, διευρύνοντας έτσι πολύπλευρα την ομάδα BRICS.
Και στις χώρες αυτές θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι «επικίνδυνοι» αντίπαλοι των ΗΠΑ αφού αποτελούν παραδοσιακούς συμμάχους της Ρωσίας, όπως η Λευκορωσία και η Βενεζουέλα.
Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν βέβαια, ότι μια τέτοια διεύρυνση θα «σκοντάψει» , καθώς στους κόλπους των BRICS υπάρχουν σοβαρές διχογνωμίες και συγκρουόμενα συμφέροντα, με την Κίνα και τη Ρωσία να θέλουν διεύρυνση και τις άλλες τρεις χώρες να εμφανίζονται διστακτικές φοβούμενες υποβάθμιση τους σε μια νέα μεγαλύτερη συμμαχία.
Αν θα δικαιωθούν οι δυτικοί αναλυτές θα φανεί στο μέλλον. Στην παρούσα συγκυρία, όμως, τα πράγματα δείχνουν επικίνδυνα για του δυτικούς ισχυρούς του πλανήτη, αφού πολλές είναι οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες ακόμη και στη Δύση που πλέον αμφισβητούν τους οικονομικά ισχυρούς της G7 και όχι μόνο.
Και μια ένταξη τους στους BRICS θα τους δώσει όχι μόνο πρόσθετη δυναμική αλλά κυρίως αυτοπεποίθηση.
Άλλωστε αντικειμενικά, οι χώρες της ομάδας των BRICS θεωρούνται ένα επιτυχημένο μοντέλο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομική παραγωγή αυξήθηκε από 18% σε 26% μεταξύ 2010 και 2021.
Επίσης τόσο ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών εντός της ομάδας BRICS όσο και το επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων στις χώρες-μέλη είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οικονομικά στοιχεία που κάνουν δελεαστική την ένταξη χωρών στη συμμαχία.
ΥΓ1. Στη διεύρυνση των BRICS πρωτοστατεί ο Πούτιν, ο οποίος προσωπικά δεν θα παραβρεθεί στη Σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ λόγω του διεθνούς εντάλματος εις βάρος του.
ΥΓ2. Η Ρωσία υπήρξε μέλος της Ομάδας G8 μέχρι το 2014 που προσάρτησε την Κριμαία. Μετά απομακρύνθηκε και η G8 έγινε G7 και η Ρωσία ξανά ένας μεγάλος εχθρός της Δύσης.