Τα ευρήματα αυτά ανήκουν σε έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία Alco.
Θα πει κανείς ότι δεν χρειάζεται η έρευνα για να πιστοποιηθούν οι δραματικές επιπτώσεις της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας που επικρατεί στην αγορά, καθώς στο σύνολο τους οι πολίτες αυτής τη χώρας τις βιώνουν σε καθημερινή βάση τα τελευταία χρόνια.
Αυτές όμως τις δραματικές συνέπειες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε θέλει να τις δει ούτε τις παραδέχεται. Εξακολουθεί να μιλάει για ανάπτυξη που διαχέεται στην κοινωνία και επιλέγει πολιτικές «κατευνασμού» των καταναλωτών που οι ίδιοι δεν θεωρούν ως πραγματικες λύσεις στα προβλήματα τους.
Έχει σημασία το γεγονός ότι στην προαναφερόμενη έρευνα οι περισσότεροι συμμετέχοντες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 43% κρίνουν ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού σας επιπέδου την αύξηση των μισθών, το 33% θεωρεί πως το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης και το 24% ο έλεγχος τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή «επιδόματα» δεν επιλέχθηκε από ΚΑΝΕΝΑΝ ερωτώμενο.
Και όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έτσι πορεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια και έτσι θα συνεχίσει να πολιτεύεται. Με ψευτοεπιδόματα, ίσα ίσα για να κρατάει σε καταστολή τις αντιδράσεις των πολιτών.
Οι κραυγές αγωνίας των νεόπτωχων Ελλήνων , έστω και μέσω ερευνών, φαίνεται ότι δεν συγκινούν την κυβέρνηση.
Τι κι αν 9 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δηλώνουν πως έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής λόγω της ακρίβειας, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα δεν έχουν λάβει κάποια αύξηση στον μισθό τους φέτος.
Τι κι αν το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και παράλληλα ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.
Τι κι αν το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του κατά το έτος 2023 και το 34% ότι έλαβε κάποια αύξηση, καθώς αμειβόταν με τον κατώτατο.
Τι κι αν ένας στους δυο εργαζόμενους που δηλώνουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο, αναφέρει πως δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
Τι κι αν η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.
Η κυβέρνηση κωφεύει.
Φτιάχνει εργασιακούς νόμους κομμένους και ραμμένους για τους μεγάλους εργοδότες και παράλληλα τους αφήνει ασύδοτους να αισχροκερδούν.
Όποιος όμως δεν ακούει την κοινωνία αργά ή γρήγορα η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή τον βάζει στο περιθώριο.