Και συγκεκριμένα σχεδόν έξι στους δέκα ερωτώμενους δήλωσαν ότι το 2024 θα είναι για την Ελλάδα γενικότερα, αλλά και για τα οικογενειακά τους οικονομικά «χειρότερο» ή «εξίσου κακό» με το 2023, ενώ το σχεδόν ένας στους ήταν που μίλησε είτε για μία καλύτερη χρονιά, είτε για μία εξίσου καλή με το 2023.
Και την απαισιοδοξία τους αυτή σύμφωνα με την δημοσκόπηση την απέδωσαν στους φόβους τους ότι δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα προφανώς από την ακρίβεια, ότι φοβούνται πως θα αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα υγείας προφανώς από την κακή κατάσταση του ΕΣΥ και ότι φοβούνται μήπως πέσουν θύματα εγκληματικών ενεργειών, προφανώς γιατί και στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας η κυβέρνηση έχει κάκιστες επιδόσεις, εξ ου και η αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Αν θέλουμε να δούμε την αισιόδοξη πλευρά της δηλωμένης απαισιοδοξίας των πολιτών για το τι τους περιμένει το τρέχον έτος, αυτή δεν είναι άλλη από το ότι δεν κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα.
Βλέπουν τα προβλήματα και την προφανή αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει λύσεις σ’ αυτά. Βγάζουν αντίδραση, δεν τα «συνηθίζουν» και «δηλώνουν» ευθαρσώς την απαισιοδοξία τους χτυπώντας «καμπανάκι» μήπως και κάτι αλλάξει.
Υπάρχει, όμως, μια γκρίζα πλευρά των δημοσκοπήσεων που στους απλούς πολίτες δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ερωτηματικά.
Για παράδειγμα στην ίδια δημοσκόπηση υπάρχουν ερωτήσεις που αφορούν στην λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων(ιδιωτικών επί της ουσίας), καθώς και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Οι απαντήσεις λοιπόν στις ερωτήσεις που δόθηκαν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων, τόσο για τον πολιτικό γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, όσο και για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ήταν:
-Θα επιθυμούσα να επιτραπεί
-Δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί
-Μου είναι αδιάφορο τι θα γίνει
-Θα επιθυμούσα να μην επιτραπεί
Που δημιουργείται το ερωτηματικό για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων; Γιατί αθροίστηκαν τα ποσοστά της πρώτης και δεύτερης απάντησης, ενώ θεωρήθηκαν ξεχωριστές απαντήσεις οι άλλες δυο.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν αντί για την απάντηση «Δεν έχω πρόβλημα αν επιτραπεί» ήταν στη θέση της «Δεν έχω πρόβλημα αν ΔΕΝ επιτραπεί», το τελικά συμπέρασμα δεν θα άλλαζε; Προφανώς.
Ερωτήσεις και ερωτηματικά απλών πολιτών είναι τα παραπάνω. Άλλωστε για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων που αναθέτουν οι επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, αλλά και οι φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν εκ του νόμου εξειδικευμένοι θεσμικοί φορείς.