Εκεί λοιπόν ο πρωθυπουργός ανέπτυξε βαθυστόχαστα πως «η μεταρρύθμιση στη χώρα μας ήταν για πολλά χρόνια μια έννοια ελαφρώς παρεξηγημένη και νομίζω ότι επί δικής μα διακυβέρνησης έχει τεθεί στη σωστή της βάση ως μία αλλαγή –αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση- η οποία τελικά ωφελεί τους πολλούς και πηγαίνει τη χώρα μπροστά, ανάλογα με τον τομέα, προφανώς, στον οποίο εκδηλώνεται».
Πάμε τώρα στην πραγματικότητα που διαψεύδει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθαρά και μόνο λόγω των δικών του πεπραγμένων.
Θεωρεί ο πρωθυπουργός μεταρρύθμιση προς όφελος των πολλών την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας;
Γιατί αυτή ήδη εξελίσσεται με την καθιέρωση ακόμη και επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων. Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις για πλήρη διαφύλαξη των ιδιωτικών νοσοκομείων κατά την δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και κυρίως οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας με συνέπεια τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και των αναγκαίων υλικών και μηχανημάτων.
Και προσφάτως με τις αποφάσεις που λήφθηκαν περί ελευθέρων εξαγωγών το πρόβλημα επεκτάθηκε και στην αγορά φαρμάκων όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις.
Θεωρεί ο πρωθυπουργός μεταρρύθμιση προς όφελος των πολλών την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;
Γιατί και αυτή η δήθεν μεταρρύθμιση προχωρεί παρ’ όλες τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, που δεν είναι άλλοι από τους φοιτητές που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις τις οποίες η κυβέρνηση καταστέλλει με αστυνομική βία. Έστω και αν υπάρχουν και θετικές απόψεις για την ίδρυση πανεπιστημίων, αυτές αποδυναμώνονται, αφού παράλληλα τα Δημόσια Πανεπιστήμια με ευθύνη της κυβέρνησης δεν ενισχύονται το αντίθετο ολοένα και αποδυναμώνονται ώστε να καταστούν μη ανταγωνιστικά.
Θεωρεί ο πρωθυπουργός μεταρρύθμιση την φορομπηχτική και παντελώς άδικη πολιτική που ασκει σε βάρος των μικρομεσαίων και των ελευθέρων επαγγελματιών;
Το να μην αναγνωρίζεις σε ένα επιχειρηματία και δη μικρό ότι μπορεί κάποια χρονιά να είναι ζημιογόνος ή να κερδίζει λιγότερα από 10.800 μάλλον είναι μια αυθαίρετη και αδικαιολόγητη απόφαση που απορρέει από την κυβερνητική αδυναμία να ελέγξει πραγματικά ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα στην Εφορία και τους βάζει όλους στο κρεβάτι του Προκρούστη.
Ποια θεωρεί ο πρωθυπουργός μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη;
Γιατί πράγματι δεν υπάρχει καμία απολύτως. Κάθε τόσο ακούγονται μεγαλόστομες εξαγγελίες, περί αλλαγής του δικαστικού χάρτη και τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, όπως και χθες ανέφερε ο πρωθυπουργός, αλλά αυτές οι δήθεν μεταρρυθμίσεις δεν βοηθούν σε τίποτα. Οι ουρές στα δικαστήρια είναι ατελείωτες και για να τελεσιδικίσει μια υπόθεση απαιτούνται πολλά χρόνια, ενώ υφίστανται ακόμη αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε ένα κράτος Δικαίου.
Θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι είναι μεταρρύθμιση η επιστολική ψήφος;
Προφανώς και το υπερασπίζεται δυναμικά. Το είπε και χθες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, Χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο : «μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που απαντά στο μείζον πρόβλημα όχι μόνο της ελληνικής δημοκρατίας αλλά όλων των δυτικών δημοκρατιών, της υψηλής αποχής και φέρνει στην επιφάνεια επιχειρήματα περί μη επαρκούς πολιτικής νομιμοποίησης των εκλεγμένων κυβερνήσεων».
Η αλήθεια, όμως είναι ότι είτε με είτε χωρίς επιστολική ψήφο τα επιχειρήματα περί μη επαρκούς πολιτικής νομιμοποίησης της εκλεγμένης κυβέρνησης του προφανώς και έχουν βάση. Γιατί πέραν της τεράστιας αποχής του 48% στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η «νοθεία» συντελέστηκε και με την κατάργηση της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση του και η οποία παραποιεί επί της ουσίας τη λαϊκή βούληση, καθώς ενισχύει το πρώτο κόμμα και αδικεί όλα τα υπόλοιπα.
Οι «μεταρρυθμίσεις» Μητσοτάκη λοιπόν δεν ανήκουν στην κατηγορία των «ελαφρώς παρεξηγημένων», είναι παρεξηγήσιμες.