Σήμερα συμπληρώνεται ένα έτος από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία που συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη. Ένα χρόνο μετά η ποινική διαδικασία για την υπόθεση των Τεμπών, ευρισκόμενη στο στάδιο της προδικασίας, φαίνεται να προχωρά με αρκετές αρρυθμίες εν μέσω της περάτωσης του δικαιοδοτικού έργου της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων αλλά και των αναπάντητων ερωτημάτων που αναδεικνύει η πλευρά των οικογενειών των θυμάτων.
Όπως ορθά αναγνώρισε πρόσφατα η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρίσταται ανάγκη να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από ενδελεχή αξιολόγηση, κάθε καταγγελία που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους.
Είναι πραγματικότητα ότι όλες οι καταγγελίες και οι ισχυρισμοί οφείλουν να διερευνηθούν σε βάθος με μοναδικό στόχο να λάμψει η αλήθεια. Η έρευνα των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης οφείλει να προσδιορίσει με επάρκεια και ακρίβεια τις ευθύνες εκεί που αυτές αναλογούν, προκειμένου να οδηγηθούμε σε δίκαιες και ορθές δικαιοδοτικές κρίσεις χωρίς καμία διάθεση συγκάλυψης.
Αν σε κάτι οφείλουμε όλοι να ομονοούμε είναι στο ότι η τραγωδία που στοίχησε τις ζωές σε πενήντα επτά συνανθρώπους μας, τραυμάτισε σωματικά πολλούς και ψυχικά ακόμη περισσότερους δεν πρέπει να μείνει στην ιστορία ως ένα έγκλημα χωρίς διερεύνηση. Το φως της αλήθειας πρέπει να λάμψει στο τούνελ των Τεμπών χωρίς να υποκύψουμε στο σύνθημα που χαρακτήρισε την εγκληματική παράλειψη του «πάμε και όπου βγει» ούτε στις ζωές μας αλλά και ούτε στη Δικαιοσύνη.
(Ο Θεόδωρος Π. Μαντάς είναι ποινικολόγος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών)