Και φυσικά δεν φταίνε οι πολίτες, αλλά όλοι όσοι και όσες με δηλώσεις και πράξεις συμβάλουν ώστε στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου να κυριαρχεί πλέον η συζήτηση για αντιδημοκρατικές διεργασίες, διαφθορά και κατάλυση του κράτους δικαίου.
Τις τελευταίες δυο ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας δυο δημοσκοπήσεις που πάνω οι επτά στους 10 πολίτες κατακεραύνωναν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, ενώ δυο στους τρεις πολίτες δήλωναν ότι για την ίδια υπόθεση δεν έχουν καθόλου ή έχουν λίγη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Η αποδοκιμασία των πολιτών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα ήταν και μείζονος σημασίας αν δεν οφειλόταν σε ζητήματα διαφθοράς, συγκάλυψης ευθυνών, κατάλυσης του κράτους Δικαίου. Άλλωστε οι κυβερνήσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα πρέπει να αλλάζουν γιατί διαφορετικά υπάρχει περίπτωση μετατροπής τους σε καθεστώς.
Στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών, όμως, ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι καταδικαστέος. Με αποκορύφωμα τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, έδωσε το δικαίωμα στους πολίτες να αμφισβητούν ευθέως την «τιμιότητα» της. Ακόμη και να μην ευθύνεται για όλα όσα της καταλογίζονται από την κοινωνία αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο τρόπος που λειτούργησε την έβαλε σε θέση «κατηγορούμενου».
Το ίδιο συμβαίνει και με την Δικαιοσύνη. Η χθεσινή δημόσια παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για μια άλλη υπόθεση –για πολλούς συσχετιζόμενη με τα Τέμπη- αυτή του ανεξιχνίαστου μέχρι στιγμής θανάτου του Βασίλη Καλογήρου, γιού της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, κρίθηκε όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρη Βερβεσό τουλάχιστον ως αδόκιμη.
Και αυτό γιατί η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην δήλωση της «διαλέγεται και απαντά σε αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος, δημοσιοποιώντας το περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας της με τη μητέρα του θανόντος …», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, διερωτώμενος »Ποία η ανάγκη δημοσιοποίησης της εν λόγω προσωπικής επικοινωνίας τη στιγμή μάλιστα που είναι σε πλήρη εξέλιξη ποινική προδικασία, η οποία περιβάλλεται κατά νόμω από πλήρη μυστικότητα; Σε ποιες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στηρίζεται η δημόσια αυτή παρέμβαση της κυρίας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να της δίδει έρεισμα νομιμότητος;», καταλήγοντας πως» Η νέα σημερινή δημόσια παρέμβαση της κυρίας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η οποία έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεων της ηγεσίας της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης, ενισχύει τον προβληματισμό για την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τροφοδοτεί επικίνδυνα όσους επιθυμούν να πλήξουν το κύρος και την ανεξαρτησία της, και δη σε μία ιδιαίτερη φορτισμένη και κρίσιμη συγκυρία».
Η όλη κατάσταση σε κυβέρνηση και Δικαιοσύνη θυμίζει τη φράση που αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα πως «H γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται και τίμια».