Μάλλον πρωταπριλιάτικο κρύο αστείο θυμίζει παρά κοινωνική πολιτική προς όφελος των εργαζομένων, που οι παλιοί δεν ξεχνούν ότι πριν την κρίση το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ και σήμερα δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά και την κοινωνία ρημαγμένη μόλις 79 ευρώ υψηλότερος στα 830 ευρώ.
Ακόμη και ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτηση του στο facebook, προσπαθεί να πείσει ότι η πενιχρή αυτή αύξηση του κατώτατου μισθού θα κάνει καλύτερη τη ζωή των εργαζομένων.
Η αλήθεια, όμως, που τη γνωρίζουν οι εργαζόμενοι είναι πως με 830 ευρώ μικτά, δηλαδή κάτι παραπάνω από 700 ευρώ καθαρά ο μήνας δεν βγαίνει.
Και πως να βγει, όταν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν πάρει φωτιά, όπως και οι τιμές των καυσίμων και τα ενοίκια των κατοικιών, αλλά και οι λογαριασμοί ρεύματος και τηλεφωνίας .
Το μακρινό 2009 το ενοίκιο για ένα δυαράκι στο κέντρο της Αθήνας δεν στοίχιζε 500 ευρώ, ούτε το λάδι στο σουπερ μάρκετ πουλιόταν σχεδόν 20 ευρώ το λίτρο και η αμόλυβδη βενζίνη κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο σήμερα για λίγο καιρό πριν τα είχε περάσει. Όσο για τους λογαριασμούς ρεύματος στην κυριολεξία προκαλούν ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές, ενώ είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα έχουμε από τα υψηλότερα τιμολόγια κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη.
Ο κατάλογος των επιβαρύνσεων των καταναλωτών βέβαια δεν τελειώνει στα προαναφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά είναι πολύ μακρύς, σχεδόν ατελείωτος. Όλα ακριβαίνουν συνεχώς και η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να περιορίσει τις απώλειες των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό.
Η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι σε επίπεδο μισθών και συντάξεων είναι σαν να μην έχουμε βγει ακόμη από τα μνημόνια. Άλλωστε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2023 η Ελλάδα με ωριαίο κόστος εργασίας στα 15,7 ευρώ κατατάσσεται στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που διαμορφώνεται στα 24 ευρώ.
Ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο της αδυναμίας των εργαζομένων να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος ζωής με τους πενιχρούς μισθούς τους είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες και δείχνουν συνεχή μείωση των καταθέσεων τους στις τράπεζες.
Τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιανουάριο είχαν σημειώσει μεγαλύτερη μείωση κατά 2,07 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή μέσα σε μόλις δύο μήνες τα νοικοκυριά σήκωσαν από τις τράπεζες καταθέσεις σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ. Και ο λόγος είναι απλός και διαψεύδει τα «πρωταπριλιάτικα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι μισθοί –και οι συντάξεις- δεν φθάνουν και οι αυξήσεις του 50αρικου είναι κοροϊδία.