Το κακό είναι ότι ενώ η κοινωνία βράζει από αγανάκτηση για τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί και κατ’ επέκταση και η πολιτική τους ηγεσία, μετά τα όσα απαράδεκτα εκ μέρους της αστυνομίας είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκείται στις συνήθεις υποσχέσεις για διερεύνηση σε βάθος της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους και βγάζει την ουρά της απέξω.
Με εντυπωσιακή καθυστέρηση βλέποντας τις αντιδράσεις τόσο των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «ξήλωσε» έξι αστυνομικούς, πέντε από το Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και έναν από την Άμεση Δράση και νομίζει ότι έτσι έπραξε το καθήκον της!
Πλανάται πλάνη οικτρά, όμως και στην τραγική αυτή δολοφονία. Οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες. Δεν μπορεί παντού να επιστρατεύεται η δικαιολογία του «ανθρώπινου λάθους», όπως έκανε και στο φονικό δυστύχημα των Τεμπών.
Η πολιτική ηγεσία είναι αυτή, που καθορίζει την λειτουργία της Αστυνομίας και κυρίως διορίζει την ηγεσία της. Άρα έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης, που πρέπει επιτέλους να αναληφθεί.
«Να μην παίρνουμε κεφάλια πριν γίνει η έρευνα», ζήτησε από την αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κα
Κανείς δεν ζήτησε επαναφορά της θανατικής ποινής. Αλλά πως να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Μαρινάκης. Έπρεπε κάτι να ψελλίσει και το έκανε.
Για να μην μιλήσουμε για την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., που όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απαράδεκτη αντίδραση του τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης που απάντησε στην άτυχη γυναίκα λίγο πριν δολοφονηθεί όταν ζήτησε περιπολικό να την συνοδεύσει στο σπίτι της γιατί κινδύνευε ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί», είπε και αυτή πως «Προφανώς και το περιπολικό δεν είναι ταξί» για να συμπληρώσει ότι ο αστυνομικός θα μπορούσε να είναι πιο ευγενικός!
Ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης που είπε στην γυναίκα που δολοφονήθηκε ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί» καρατομήθηκε. Θα γίνει το ίδιο και για την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ που το επανέλαβε;
Όλα βέβαια επιστρέφουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην ίδια την κυβέρνηση. Να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες. Γιατί μέσα στα 4,5 χρόνια που κυβερνά έχει καταφέρει να απαξιώσει κάθε θεσμό.
ΥΓ. Η κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς αποτυπώνεται με ανάγλυφο τρόπο στα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Public Issue. Την Δικαιοσύνη δεν εμπιστεύεται το 70% των πολιτών, την αστυνομία το 54%, τα πολιτικά κόμματα το 87% και την Βουλή το 78% των πολιτών!