Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της.
Και όμως και στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση κατά φιλικά προς αυτή μέσα μαζικής ενημέρωσης έσπευσαν να πανηγυρίσουν με τίτλους όπως: «Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία».
Αλήθεια είναι πως ο Economist αναφέρεται σε ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από μια δεκαετίας κρίσης, που προφανώς ήταν απόρροια των μνημονίων. Αλλά στη συνέχεια του άρθρου αναφέρονται πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία της χώρας μας για τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα παραβλέπει πόσο μάλλον να πανηγυρίζει.
Αλλά αυτή είναι η τακτική της. Η επιλεκτική ανάγνωση όχι μόνο των οικονομικών μεγεθών, αλλά όλων των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.
Άλλωστε έχει συμμάχους να προωθούν τις δικές της θέσεις και να παραβλέπουν την πραγματικότητα, σύμφωνα με την πολιτική της φιλοσοφία «αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτά που ισχυρίζεται, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».
Η πραγματικότητα κατά τον Economist, πάντως, που κανένα συμφέρον δεν έχει να αντιμάχεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι:
-Για πολλούς Έλληνες η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
-Η ανεργία παραμένει πάνω από 10% και είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
-Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια.
-Περισσότερες από τις μισές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2022, προέρχονται από χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες έχουν αδύναμη ανάπτυξη.
-Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως τα αγροτικά προϊόντα, τα καύσιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα – τα δύο τρίτα των οποίων κατευθύνονται στην ΕΕ – μειώθηκαν σχεδόν 9% πέρυσι και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2%.
Σε ποια μεγέθη ο Economist στήριξε το συμπέρασμα του περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;
Στο ότι προβλέπεται να αναπτυχθεί σχεδόν 3% φέτος, πλησιάζοντας το μέγεθος που είχε το 2009, στην μείωση του κόστους δανεισμού, στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών την οποία επευφημούν οι επενδυτές , στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην αύξηση του τουρισμού.
Τα περισσότερα από αυτά δεν χρειάζεται να μας το πει ο Economist, ότι κανένα ενθουσιασμό δεν προκαλούν στην ελληνική κοινωνία. Το λέει πάντως, με τα δικά του λόγια, πως «η οικονομική ανάκαμψη δεν έχει μεταφραστεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου».
ΥΓ. Και πρέπει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στα ζητήματα που δημιουργούν στην οικονομία της χώρας μας η μείωση των γεννήσεων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα – πυρκαγιές και πλημμύρες – οι οποίες επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.