Γιάννης Τριήρης: Το Ελληνοτουρκικό πρόβλημα είναι η … Χαμάς;

Γιάννης Τριήρης: Το Ελληνοτουρκικό πρόβλημα είναι η … Χαμάς;
Τρίτη, 14/05/2024 - 07:43

Χωρίς εκπλήξεις και εντάσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Άγκυρα και μάλιστα από την κυβέρνηση την θεωρούν επιτυχημένη, καθώς συζητήθηκαν οικονομικά ζητήματα και συμφωνήθηκε ο κοινός στόχος Ελλάδας και Τουρκίας για διπλασιασμό των διμερών συναλλαγών σε βάθος πενταετίας.

Μπορεί αυτό να θεωρηθεί μια επιτυχία που «σβήνει» όλες τις μεγάλες και ουσιαστικότερες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών;

Οι μεγαλοστομίες περί «θετικής ατζέντας» εξαλείφουν την αρνητική ατζέντα που υπάρχει αιωνες τώρα μεταξύ των δύο χωρών;

Χωρίς αμφιβολία η διπλωματία πρέπει πάντα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την επίλυση των όποιων προβλημάτων υφίστανται μεταξύ των λαών. Αλλά όχι η μονοδιάστατη διπλωματία που επικεντρώνεται στην οικονομία, αλλά η πολυδιάστατη διπλωματία που πρωτίστως καθοδηγείται από το διεθνές δίκαιο αλλά και την ιστορική αλήθεια.

Και ο Ερντογάν αυτή την διπλωματία την αγνοεί. Επιμένει στον νεοθωμανικό αναθεωρητισμό του και έχει δείξει ότι δεν κάνει ούτε βήμα πίσω.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πολλάκις αναγκάστηκε να επισημάνει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν. Πως πρέπει να συνεχίσουν να δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες των δύο χωρών να μπορούν να γράφουν μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες τους.

Σίγουρα αυτό δεν είναι αρνητικό. Αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί και ως μια θετική εξέλιξη με προοπτική. Ο Ερντογάν συνεχίζει να έχει τις δικές του ανιστόρητες απόψεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, για τις μειονότητες, για την πολιτιστική κληρονομιά.

Το ότι συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, για αλληλοβοήθεια σε φυσικές καταστροφές και για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν «ισοφαρίζει» τις θέσεις και κυρίως τις δράσεις του στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Δεν «σβήνει» τις προθέσεις και το όνειρα του για τη «γαλάζια πατρίδα» και τη συνέχιση προσπάθειας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους -με τελικό σκοπό μια μελλοντική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

Η επίλυση των διαφορών των δύο χωρών με διπλωματικό τρόπο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο φυσικά και είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένοι να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και αυτό το έχουν δείξει επανειλημμένα.

ΥΓ. Πάντως ο Ερντογάν, χθες, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατάφερε να αποφύγει τους σκοπέλους και λογομάχησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό όχι για τις ανιστόρητες απαιτήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για τη … Χαμάς!