Γιάννης Τριήρης: Διπλωματία των social media

Γιάννης Τριήρης: Διπλωματία των social media
Δευτέρα, 13/05/2024 - 07:46

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας προκαλεί, όπως και ο Αλβανός πρωθυπουργός, ενώ ο Ερντογάν παραμένει πάντα επικίνδυνα απρόβλεπτος.

Όσο και αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να το κρύψει τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι πολλά και οξυμένα το τελευταίο διάστημα.

Ιδιαίτερα μετά την πρόκληση της νέα προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αγνοώντας το επίσημο κείμενο του πρωτοκόλλου και το Σύνταγμα της ίδιας της χώρας της την αποκάλεσε σκέτο «Μακεδονία».

Όπως και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ο οποίος ήρθε στην Αθήνα απρόσκλητος και διοργάνωσε συγκέντρωση συμπατριωτών του, η οποία ερμηνεύτηκε ως «απάντηση» στην υπόθεση Μπελέρη και την υποψηφιότητα του στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν αυτός περιμένει σήμερα Δευτέρα στην Άγκυρα τον Έλληνα πρωθυπουργό για να του ξαναπεί μεταξύ άλλων όλες τις ανιστόρητες και έξω από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου απαιτήσεις του, ενώ η μόνη διαφορά μας είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των συνόρων της οικονομικής αποκλειστικής ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σίγουρα η εξωτερική πολιτική και η διπλωματία είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση ιδιαίτερα όταν έχεις «κακούς» γείτονες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι πολίτες της χώρας δεν πρέπει να ενημερώνονται διεξοδικά και λεπτομερώς από τον πρωθυπουργό για τα άκρως σοβαρά αυτά ζητήματα.

Αλλά αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αποφεύγει ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στη νέα γενιά. Δεν έχει ποτέ αναφερθεί στο Tik Tok, που τελευταία αρέσκεται να χρησιμοποιεί για την δήθεν επικοινωνία του με τους νέους, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, λες και αυτά δεν υπάρχουν.

Όπως δεν αναφέρεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ούτε καν στο Facebook, που πλέον χρησιμοποιούν ευρέως και οι μεγαλύτερης ηλικίας Έλληνες πολίτες.

Γενικότερα στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει διπλωματία «εσωτερικού» και προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του τα κάνουν όλα καλά.

Και στη χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook, ο Έλληνας πρωθυπουργός ασχολήθηκε με τα λεγόμενα καθημερινά ζητήματα, όπως τα δήθεν μέτρα για την στήριξη των μητέρων, την τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων, τις παιδικές κατασκηνώσεις, το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου των μαστών, τα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς κλπ.

Για τα καυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής , όμως, επικρατεί «σιγή ασυρμάτου» στα social media από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτά τα ζητήματα που προφανώς «καίνε» τον ίδιο και την κυβέρνηση του τα αφήνει εκτός ατζέντας.

Και στην περίπτωση της προκλητικής δήλωσης της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και στην περίπτωση της απρόσκλητης επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα, αντ΄ αυτού μίλησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ίδιος επιχειρεί να τα υποβαθμίσει καθώς μέρος των ψηφοφόρων του έχουν διαπιστωμένα μια εθνικολαϊκιστική προσέγγιση και προφανώς δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με αυτή τη μερίδα των ψηφοφόρων της ΝΔ. Άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ακόμη δεν έχει φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα σχετικά μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, παρότι έχουν παρέλθει χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ και η υποψηφιότητα Μπελέρη επιλέχτηκε για τους ίδιους ψηφοθηρικούς λόγους.