Στις αρχές Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν καμία απολύτως επιτυχία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτάξει την ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, για μείωση των τιμολογίων των κρατικών οργανισμών κοινής ωφελείας και για αύξηση της φορολογίας των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.
Και κοστολογούσε τα μέτρα αυτά περίπου στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τότε δια στόματος πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είχε υποστηρίξει ότι η μείωση των δημοσίων εσόδων από αυτά τα ανακουφιστικά πράγματι μέτρα που θα συγκρατούσαν το τρελό ράλι των τιμών θα ήταν σχεδόν διπλάσια, δηλαδή πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και να ισχυροποιήσει τη δική της θέση, έσπευσε να ζητήσει «κοστολόγηση» των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Και η απάντηση ήρθε, χθες, έστω και λίγο μπερδεμένη -όπως γίνεται πάντα με την λογιστική- με το ΓΛΚ να εκτιμά τοι κόστος των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ περίπου στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αποτέλεσμα και τα δυο κόμματα να μιλούν για δικαίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης έπεσαν έξω κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ, με τον Νίκο Παππά να μιλά για ένα δις. ευρώ λιγότερες απώλειες. Από την άλλη κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έκρυψε» τις μεγάλες απώλειες των κρατικών εσόδων που θα προκαλούσαν αν εφαρμόζονταν τα μέτρα που προτείνει, καθώς και το ΓΛΚ τις υπολογίζει κατά πολύ υψηλότερες.
Οι πολίτες, προφανώς, δεν θα πρέπει να είναι διόλου ικανοποιημένοι από την «αριθμολαγνεία» των πολιτικών κομμάτων για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, την ακρίβεια.
Οι πολίτες, προφανώς και θέλουν να δουν τις τιμές να μειώνονται για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Και το μόνο βέβαιο είναι ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια.
Αν τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ -και εν πολλοίς συμφωνούν και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα- θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις τιμές, τότε θα έπρεπε χωρίς αντιρρήσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα προωθούσε, έστω και αν η μείωση των κρατικών εσόδων ήταν 3, 5 ή 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παίζει. Και σε κάθε περίπτωση , επιτυχημένη θεωρείται μια κυβέρνηση που λύνει προβλήματα όσο μεγάλα και αν είναι αυτά. Αν αφήσεις τους πολίτες απροστάτευτους με τη δικαιολογία της … μόδας περί «δημοσιονομικής σταθερότητας», επιτυχημένος δεν είσαι.