Γιάννης Τριήρης: Τα στοιχήματα του «3» και του «2» και ο φόβος του «5»

Γιάννης Τριήρης: Τα στοιχήματα του «3» και του «2» και ο φόβος του «5»
Δευτέρα, 03/06/2024 - 06:33

Την επόμενη Κυριακή διεξάγονται οι ευρωεκλογές και χωρίς καμία αμφιβολία το αποτέλεσμα τους στη χώρα μας έχει τεράστια πολιτική σημασία, καθώς τα κόμματα τους έχουν προσδώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο απ’ όλους και φαίνεται ξεκάθαρα και από όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα καταταγεί πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος ο πραγματικός αρνητικός νικητής των ευρωεκλογών να είναι η αποχή.

Μάλιστα ουκ ολίγοι δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για τον κίνδυνο η αποχή να γράψει μπροστά το «5» δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους να μην προσέλθουν στις κάλπες γεγονός που έστω και αν δεν «ομολογείται» επί της ουσίας συνιστά «νόθευση» του εκλογικού αποτελέσματος.

Το αρνητικό ρεκόρ για την αποχή στις επικείμενες ευρωεκλογές μάλιστα για πολλούς θεωρείται το πλέον πιθανό, καθώς ακόμη και στις προηγούμενες κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην χώρα μας η αποχή άγγιξε το 48%.

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποσοστό που θα λάβουν τα θεωρούμενα μεγάλα κόμματα.

Η κυβερνώσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει σαν στόχο να λάβει ποσοστό άνω του 33%, δηλαδή στα επίπεδα των προηγούμενων ευρωεκλογών. Αν γράψει το «3» μπορτσά η ΝΔ θα θεωρείται από την ίδια ότι έχει πετύχει το στόχο της.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό είναι επιτεύξιμο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις αναλύσεις που κάνουν οι δημοσκόποι. Στην «καθαρή» όμως πρόθεση ψήφου των πολιτών χωρίς τις διάφορες αναγωγές η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σταθερά κάτω από το 30%.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί σύμφωνα με τα στελέχη του να κάνει λόγο για στόχο ένα ποσοστό της τάξης περίπου στο 17-18%, όσο δηλαδή πήρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά ο πρόεδρος του τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να μιλά ανοιχτά για ένα ποσοστό που μπροστά θα έχει το «2», δηλαδή άνω του 20%.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στην τρίτη θέση πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επιτύχει το στόχο να θεωρηθεί έστω και άτυπα ως η αναδυόμενη αξιωματική αντιπολίτευση, όποιο ποσοστό και αν τελικά πετύχει να λάβει στις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση μόλις έξι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, όλα είναι ρευστά για το αποτέλεσμα τους και ο πλέον καθοριστικός παράγοντας φαίνεται ότι θα είναι η αποχή ή η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των ψηφοφόρων.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2023 στις κάλπες είχαν προσέλθει περίπου 6 εκατ. Ψηφοφόροι, ενώ τον Ιούνιου του ίδιου έτους περίπου 5,3 εκατ. Ψηφοφόροι. Αν στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν γράψουμε τουλάχιστον το «5» μπροστά και σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστό συμμετοχής τότε χαμένα είναι όλα τα κόμματα και πολιτικό σύστημα.