Γιάννης Τριήρης: «Ταξικές» υπερβολές

Γιάννης Τριήρης: «Ταξικές» υπερβολές
Τρίτη, 04/06/2024 - 06:16

Σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινή γνώμη, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή έναρξης της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2024», παρουσίασε τους εφοπλιστές τουλάχιστον σαν εθνικούς ευεργέτες.

Τους έπλεξε το εγκώμιο και μάλιστα τους ανακήρυξε ως δυναμικούς πολέμιους της ακρίβειας και δήλωσε πως θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε κάθε μάχη που δίνουν.

«Σε αυτή τη συγκυρία, όπου τα νοικοκυριά πολιορκούνται από την ακρίβεια είναι τα πλοία που τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία με οικονομικό τρόπο μεταφέροντας κάθε είδους εμπόρευμα, που δε σταμάτησαν ούτε στον καιρό της πανδημίας. Η ναυτιλία εγγυήθηκε εξάλλου την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και κρατά πλέον τις θάλασσες ανοιχτές εν όσο εξελίσσεται η κρίση στο Μεσανατολικό».

Ακριβώς μέχρις αυτού του σημείου έφτασε ο συντηρητικός Έλληνας πρωθυπουργός να δίνει τα εύσημα στους Έλληνες εφοπλιστές γιατί διασφαλίζουν δήθεν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Και το κάνει αυτό, τη στιγμή που σχεδόν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν καυτηριάσει τις «επιχειρηματικές» δραστηριότητες των Ελλήνων εφοπλιστών με την Ρωσία κατηγορώντας τους ότι πρωταγωνιστούν στην διακίνηση ρώσικου πετρελαίου ενώ βρίσκονται σε ισχύ δεκάδες σχετικά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όταν λοιπόν ολόκληρος ο κόσμος μιλά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στην διευκόλυνση της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει.

Προφανώς ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο για τις «μπίζνες» της συμπαθούς τάξης των εφοπλιστών απ’ ότι η Ελλάδα να υλοποιεί μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, που -κατά τα δικά του λεγόμενα- πρέπει να είναι ταυτόσημη με τις αποφάσεις της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης.

Για τις δραστηριότητες αυτές των εφοπλιστών μας ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε κουβέντα, ούτε χθες, αντίθετα τους υποσχέθηκε ότι «θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη, που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία, από την πράσινη μετάβαση έως τα ασφαλή λιμάνια και τα ναυπηγεία».

Επί της ουσίας τους έδωσε όχι απλά κάλυψη αλλά και νέο πράσινο φως να συνεχίσουν τις «μπίζνες» με τη Ρωσία, μεταφέροντας το μεγαλύτερο μέρος του δια θαλάσσης εξαγόμενου ρωσικού πετρελαίου.

Όσο για τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμβολή των εφοπλιστών στον πόλεμο κατά της ακρίβειας δεν αντέχει κριτικής, καθώς τα ναύλα αποτελούν μια από τις βασικότερες αιτίες εκτίναξης των τιμών του συνόλου των εμπορευμάτων και των προϊόντων όλων των κατηγοριών.