Γιάννης Τριήρης: Με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Γιάννης Τριήρης: Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
Τετάρτη, 05/06/2024 - 07:56

Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα μαίνονται, με τον Πούτιν και τον Νετανιάχου να δείχνουν ανυποχώρητοι στις επεκτατικές τους βλέψεις τους.

Την πραγματικότητα αυτή, ωστόσο οι ηγέτες της Δύσης και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες την αντιμετωπίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δείχνοντας στην πράξη ότι ο μεν Πούτιν αποτελεί τον μεγάλο τους εχθρό, ο δε Νετανιάχου είναι αθώος του αίματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξη του που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, παρά τις παρεμβάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, αλλά και τις εντονότατες αντιδράσεις άλλων ηγετών και κυρίως της παγκόσμιας κοινωνίας για την δράση του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε πως «είναι αβέβαιο» αν οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Αν και είναι επιβεβαιωμένο πως από τις ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι στη Γάζα, ενώ πτώματα χιλιάδων άλλων ανθρώπων θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια, ο Μπάιντεν εφευρίσκει απίστευτες δικαιολογίες για την γενοκτονία των Παλαιστινίων, από τον Νετανιάχου του τύπου ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, λες και αυτό τον απαλλάσσει από τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει.

Αντίθετα σε ότι αφορά τη Ρωσία και τον Πούτιν, ο αμερικανός Πρόεδρος είναι κάθετος, διαμηνύοντας όπου βρεθεί και όπου σταθεί πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι εγκληματίας πολέμου και μάλιστα επιβάλει στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους να εξοπλίζουν την Ουκρανία και προσφάτως έδωσε και το πράσινο φως για τη χρήση δυτικών όπλων από τον Ζελένσκι για χτυπήματα μέσα στα ρωσικά εδάφη.

Μια κίνηση ριψοκίνδυνη, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι περισσότερο επώδυνες από αυτές που φαντάζεται ο γηραιός Αμερικανός πρόεδρος, καθώς οι απειλές του Πούτιν μπορεί να υλοποιούν και να ξεκινήσει ένας καταστροφικός πυρηνικός πόλεμος.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα ακόμη παράδοξο της Δυτικής «οπτικής» να θεωρείται ως δικαιολογημένη η σφαγή των αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ και να αθωώνεται επί της ουσίας ο Νετανιάχου, ενώ αντίθετα ο Πούτιν να θεωρείται ο μοναδικός υπαίτιος του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας και εγκληματίας πολέμου.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά και το χειρότερο επικίνδυνες απλουστεύσεις περί «καλών» και «κακών» που δεν βοηθούν στην επίτευξη του σκοπού που πρέπει να είναι ένας και μοναδικός. Να μπει τέλος στις πολεμικές συρράξεις και στις σφαγές αθώων αμάχων.