Γιάννης Τριήρης: Ο συνήγορος του διαβόλου

Γιάννης Τριήρης: Ο συνήγορος του διαβόλου
Πέμπτη, 06/06/2024 - 06:06

Την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως «θαυμαστής» των εφοπλιστών και σήμερα συμπλήρωσε την εικόνα του εμφανιζόμενος ως συνήγορος των τραπεζιτών.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό και ερωτώμενος γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των τραπεζών ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα χωρίς βέβαια να μπορέσει να το αιτιολογήσει, απλά λέγοντας ότι η Ιταλία που το έκανε το πήρε πίσω.

Απλά έπαιξε το ρόλο του συνηγόρου των τραπεζιτών και για να μην προκαλέσει το κοινό αίσθημα με την στάση του αυτή έριξε και μια φωτοβολίδα, πως δήθεν η κυβέρνηση του ζητάει από τις τράπεζες και να μειώσουν τις προμήθειες τους και να δανείζουν περισσότερο την πραγματική οικονομία.

Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε ούτε τις προμήθειες μειώνουν οι τράπεζες, ούτε δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους πολίτες και βέβαια διατηρούν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα τα επιτόκια χορηγήσεων και σχεδόν μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων.

Και γιατί να μην τα κάνουν όλα αυτά αφού βλέπουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κάνει τους κάνει συστάσεις για το θεαθήναι ενώ στην πράξη τις αφήνει να δρουν ανεξέλεγκτα;

Και δεν σταμάτησε να δείχνει ακριβώς ποιους υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς εκτός από συνήγορος των τραπεζών που δεν πρέπει να πληρώνουν φόρους, δήλωσε πως η αύξηση των ενοικίων που αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα των νοικοκυριών και δη των οικονομικά αδύναμων έχει και τη θετική της πλευρά καθώς «είναι θετικό για τους ιδιοκτήτες», όπως είπε.

Και τέλος δείχνοντας πεντακάθαρα ποιους εκπροσωπεί πολιτικά αρνήθηκε να λάβει ένα από τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την συγκράτηση της ακρίβειας αυτό της μείωσης του ΦΠΑ στα είδη τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης.

Μάλιστα, επικαλέστηκε και την αστεία δικαιολογία ότι «είναι πολύ πιθανό αυτή τη μείωση του ΦΠΑ να την καρπωθούν οι μεσάζοντες» και επέμενε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο τελικό προϊόν.

Τι είπε δηλαδή ο πρωθυπουργός; Πως οι Έλληνες καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα τα τρόφιμα και τα άλλα είδη που χρειάζονται απλά γιατί το κράτος θέλει να γεμίζει τα ταμεία του με τον υπερβολικά υψηλό ΦΠΑ.

Θα συνεχιστεί η αφαίμαξη των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων για να μην πληρώσουν οι τράπεζες και οι άλλες μεγάλες πανίσχυρες επιχειρήσεις τους φόρους που θα έπρεπε να καταβάλουν.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβερνώσα παράταξη έχει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις. Είναι υπέρ των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοϊδιοκτητών, των ισχυρών επιχειρηματιών. Για τα δικά τους συμφέροντα νομοθετεί και όχι για το σύνολο της κοινωνίας που οικονομικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση.