Γιάννης Τριήρης: Μια ακόμη «ανταρσία» αιτία για ιδεολογική … ενδοσκόπηση στη ΝΔ

Γιάννης Τριήρης: Μια ακόμη «ανταρσία» αιτία για ιδεολογική … ενδοσκόπηση στη ΝΔ
Πέμπτη, 18/07/2024 - 06:38

Κόμμα χωρισμένο τουλάχιστον στα τρία είναι η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό αποδεικνύεται μέρα με μέρα, με τις ιδεολογικές αποκλίσεις μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών της, αλλά και των ψηφοφόρων να δημιουργούν πλέον μεγάλο πρόβλημα διακυβέρνησης.

Χθες για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα το κυβερνών κόμμα έχει άνω-κάτω με αφορμή το πρόσωπο που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό του επιτελείο ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Το Μαξίμου, λοιπόν, ήθελε την καθηγήτρια της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ Κατερίνα Φουντεδάκη για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά ο διορισμός της έπρεπε να περάσει από την έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Το πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως, ήταν ότι τουλάχιστον οι μισοί βουλευτές του κόμματος του που συμμετέχουν στην Επιτροπή δεν συμφωνούσαν με τη συγκεκριμένη πρωθυπουργική πρόταση και δήλωσαν έτοιμοι για ανταρσία.

Και γιατί δεν συμφωνούσαν με την τοποθέτηση της κας Φουντεδακη; Γιατί λένε ήταν η βασική συντάκτρια του νόμου για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και γενικότερα πρόσωπο με «προωθημένες» απόψεις.

Έτσι οι υπερσυντηρητικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που είναι μέλη της Επιτροπής, προτίμησαν να σηκώσουν κεφάλι στον «κυβερνήτη» και να του δηλώσουν ευθαρσώς ότι δεν θέλουν την «εκλεκτή» του επικεφαλής στην Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Βέβαια δεν το παρατράβηξαν, καθώς ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι όπως συνέβη και στην ψηφοφορία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έδωσαν διέξοδο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους αντικαταστήσει από μέλη της συγκεκριμένης Επιτροπής της Βουλής που θα ενέκρινε τον διορισμό της κας Φουντεδάκη.

Πολιτικά, τα συμπεράσματα που απορρέουν και από αυτό το νέο κρούσμα «ανταρσίας» στο κυβερνών κόμμα είναι βασικά δύο.

Πρώτον ότι υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας που πλέον δεν θυμίζει ένα συμπαγές ιδεολογικά κόμμα αλλά μια συμμαχία συνιστωσών που κινούνται ιδεολογικά από το απολιτίκ κέντρο, την κεντροδεξιά και την άκρα δεξιά. Βέβαια υπάρχει η «συγκολλητική ουσία» της διαχείρισης της εξουσίας, αλλά και η ροπή προς τον ελιτισμό και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό που δεν συγκρατεί προς το παρόν διασπαστικές τάσεις. Ο χρόνος πάντως δεν είναι σύμμαχος, αλλά μάλλον εχθρός για τη ΝΔ.

Δεύτερον ότι πλέον έχει αρχίσει η ευθεία αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από βουλευτές και στελέχη του κόμματος του που δεν διστάζουν να αντιδρούν έως και να «εκβιάζουν» πολιτικά τον πρωθυπουργό, αμφισβητώντας ευθέως επιλογές και αποφάσεις του και μάλιστα να τον αναγκάζουν να υποκύψει και να κάνει υποχωρήσεις που πλήττουν καίρια την εικόνα του ισχυρού.

ΥΓ. Υπάρχει και τρίτο συμπέρασμα. Πως όχι μόνο βουλευτές και στελέχη διαφοροποιούνται ολοένα και πιο συχνά από τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, με δεδομένη την απώλεια σχεδόν 1.000.000 ψήφων στις πρόσφατος ευρωεκλογές. Προφανώς ήρθε για ιδεολογική … ενδοσκόπηση στη ΝΔ.