Γιάννης Τριήρης: Θα επιτεθεί η Ρωσία σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ;

Γιάννης Τριήρης: Θα επιτεθεί η Ρωσία σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ;
Δευτέρα, 22/07/2024 - 06:48

Το μεγάλο ερώτημα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια είναι εάν πράγματι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Ρωσία του Πούτιν να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και να ξεκινήσει έτσι έναν πόλεμο με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αυτό εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζουν τα «κεφάλια» του ΝΑΤΟ και μάλιστα συστηματικά καλλιεργούν φιλοπολεμικό κλίμα προκειμένου να πείσουν τους όσους δύσπιστους ότι πρέπει το ΝΑΤΟ να δείξει την πυγμή του απέναντι στην Ρωσία που ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και μπορεί να το ξανακάνει εναντίον οποιουδήποτε κράτους.

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι υπάρχουν αρκετοί δύσπιστοι στη Δύση –κυρίως αναλυτές και όχι πολιτικοί- που θεωρούν υπερβολικούς τους εκπεφρασμένους φόβους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για μια ρωσική επίθεση σε χώρα-μέλος της Συμμαχίας.

Και η δυσπιστία αυτή έχει ισχυρή βάση, καθώς εκ των πραγμάτων η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας είναι εμφανώς υποδεέστερη της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Τα στοιχεία που βλέπουν τακτικά το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για συντριπτική υπεροχή του ΝΑΤΟ σε στρατό, αεροπορία και ναυτικό. Οι ΝΑΤΟϊκές χερσαίες δυνάμεις είναι τετραπλάσιες των ρωσικών. Επίσης , το ΝΑΤΟ έχει δεκαπλάσιο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών και τριπλάσιο αριθμό πολεμικών πλοίων.

Και μόνο τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Ρωσία θα διέπραττε ένα μεγάλο λάθος αν αποφάσιζε να επιτεθεί πρώτη σε χώρα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς είναι όρος απαράβατος του ΝΑΤΟ ότι αν μια χώρα-μέλος του δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα η Συμμαχία με όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις θα την υπερασπιστεί.

Η Ουκρανία φυσικά και δεν είναι ακόμη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, προφανώς και για το λόγο αυτό ο Πούτιν αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 2022 να ανοίξει πόλεμο εναντίον ή όπως ο ίδιος αρέσκεται να υποστηρίζει να ξεκινήσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Είναι όμως δικαιολογημένες οι κραυγές αγωνίας που ακούγονται από μέρους της Δύσης ότι υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο η Ρωσία να επιτεθεί στην Ευρώπη, δηλαδή να διακινδυνεύσει μια ευθεία πολεμική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ;

Αναλυτές και ινστιτούτα συνεκτιμώντας τις κινήσεις και τις δηλώσεις των Ρώσων, αλλά και τα προαναφερόμενα στοιχεία της πολεμικής ισχύος των δυο αντίπαλων, θεωρούν ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά επίθεση σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, απλά γιατί έχει ελάχιστες πιθανότητες να βγει νικήτρια.

Από την άλλη πλευρά πάντως και οι Δυτικοί σύμμαχοι γνωρίζουν ότι η πιθανολογούμενη νίκη τους σε ένα πόλεμο με την Ρωσία θα είναι πύρρειος, αφού πρόκειται για μια ισχυρή και κυρίως πυρηνική δύναμη.

Άλλωστε σε μια ενδεχόμενη παγκόσμια σύρραξη υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα και να αλλάξουν τις ισορροπίες. Και στην προκειμένη περίπτωση αυτοί οι «παράγοντες» είναι κάποια ισχυρότατα κράτη, όπως για παράδειγμα η Κίνα, η Ινδία, ακόμη και χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία , που κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως θα αντιδράσουν.

Αυτό που πρέπει να συνεκτιμήσουν οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές είναι το αδιαμφισβήτητο ιστορικά αποδεδειγμένο συμπέρασμα πως σε έναν γενικευμένο πόλεμο συνήθως δεν υπάρχουν νικητές, αλλά λιγότερο και περισσότερο ηττημένοι.