Γιάννης Τριήρης: Μια κυβέρνηση που βλέπει τις τιμές να … πετούν

Γιάννης Τριήρης: Μια κυβέρνηση που βλέπει τις τιμές να … πετούν
Τρίτη, 23/07/2024 - 06:43

Μια ακόμη παραδοχή της πλήρους αδυναμίας ή ενδεχομένως και της απροθυμίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρέμβει ουσιαστικά στην αγορά για την συγκράτηση των τιμών και την πάταξη των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, έγινε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Αυτή τη φορά ο Παύλος Μαρινάκης, απέκλεισε κάθε κυβερνητική παρέμβαση στους ακτοπλόους που έχουν προβεί άνευ σοβαρού λόγου σε μεγάλες ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθιστώντας πανάκριβη την μετακίνηση ταξιδιωτών και τουριστών στα ελληνικά νησιά.

Τι και αν οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες σε καθημερινή βάση καταγγέλλουν αισχροκέρδεια με τα εισιτήρια, τι και αν σύσσωμη η αντιπολίτευση επισημαίνει το πρόβλημα εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας, τι και αν ακόμη και τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης, μπρος στην γενικευμένη κατακραυγή, αναγκάζονται να αναδεικνύουν το ζήτημα των ακριβών εισιτηρίων. Η κυβέρνηση όχι μόνο κωφεύει αλλά και αρνείται να παρέμβει δηλώνοντας αδυναμία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε χθες ένα μεγαλοπρεπές «όχι» σε δραστικές παρεμβάσεις στην τιμή των ακτοπλοϊκών: «Δεν καλλιεργούμε προσδοκίες για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», ισχυρίστηκε.

Γιατί δεν μπορούν να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις μόνο ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέρουν, γιατί όλοι οι άλλοι γνωρίζουμε ότι στην ελληνική ακτοπλοΐα επικρατούν ολιγοπωλιακές συνθήκες και κατά συνέπεια, η κυβέρνηση ήδη θα έπρεπε να έχει παρέμβει με την επιβολή διοικητικών μέτρων και καθορισμό ανώτατων επιτρεπόμενων τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ο κ. Μαρινάκης, όμως, -όπως και όλοι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη- αρκείται να βλέπει τις τιμές να … ίπτανται και δηλώνει προκλητικά πως: «Μελετάμε τις τιμές στα ακτοπλοϊκά. Σε σχέση με πέρυσι δεν έχουμε μεγάλες διαφορές. Είναι βέβαια αυξημένο το κόστος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συνεχίζονται οι έλεγχοι από το αρμόδιο υπουργείο και την Αρχή Ανταγωνισμού και εάν υπάρχει κάτι, όπου έχουμε τη δυνατότητα και μπορούμε ως κράτος να παρέμβουμε, θα παρέμβουμε με πρόστιμο».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι ισχυροί ακτοπλόοι μένουν στο απυρόβλητο. Κανένα αρμόδιο υπουργείο και καμία Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχουν ουσιαστικά παρέμβει για τις απαράδεκτα υψηλές τιμές των εισιτηρίων. Όσο για πρόστιμα ούτε λόγος. Και να επιβάλλονταν, άλλωστε, αυτό δεν θα επέφερε κανένα όφελος στους ταξιδιώτες και τουρίστες που το μόνο που θέλουν είναι να μην πληρώνουν πανάκριβα τα εισιτήρια.

Και στην περίπτωση λοιπόν των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει την καταστροφική για τους Έλληνες πολίτες και τους ξένους τουρίστες εμμονή της στην δήθεν «ελεύθερη» αγορά που στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ασύδοτη αγορά, με τα ολιγοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους να προβαίνουν σε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν στην αγορά.