Γιάννης Τριήρης: Ένας πόλεμος με παράπλευρες απώλειες

Γιάννης Τριήρης: Ένας πόλεμος με παράπλευρες απώλειες
Τετάρτη, 24/07/2024 - 06:39

Σε ανοιχτό πόλεμο βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και ιδιώτες γιατροί μετά την άκρως αυταρχική και εξόχως λαϊκιστική προσέγγιση του προβλήματος της έλλειψης ιατρικού προσωπικού από το δημόσιο σύστημα υγείας, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης λοιπόν αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη την οποία υπηρετεί θεωρεί σπατάλη την ουσιαστική και αποτελεσματική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, κατέθεσε στη Βουλή διάταξη με την οποία τιμωρεί εκδικητικά τους ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να κάνουν εφημερίες σε δημόσιες δομές υγείας τις οποίες η κυβέρνηση έχει αφήσει χωρίς ιατρικό προσωπικό.

Με την διάταξη Γεωργιάδη που θυμίζει αυταρχικά καθεστώτα, όπως καταγγέλλουν οι ιδιώτες γιατροί επιτρέπεται πλέον η επίταξη τους λες και η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ προβλέπεται και η άρση της δυνατότητας συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας.

Και ακριβώς αυτή η τελευταία επονείδιστη ρύθμιση Γεωργιάδη, αναδεικνύει την άκρως αντικοινωνική συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί αν οι ιδιώτες γιατροί απολέσουν την δυνατότητα συνταγογράφησης των φαρμάκων των ασθενών τους, αυτοί που θα βγουν ζημιωμένοι είναι εν τέλει οι ίδιοι οι ασθενείς, που θα πρέπει να αναζητούν γιατρούς του δημοσίου που δεν υπάρχουν εν αφθονία για να λάβουν τα φάρμακα τους.

Ακόμη και αν οι ιδιώτες γιατροί δεν είναι και ιδιαίτερα αγαπητοί σε μια μερίδα της κοινωνίας, αυτό δεν σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν και την ευθύνη για το πλήρες ξεχαρβάλωμα του συστήματος της δημόσιας υγείας.

Γι’ αυτό την πλήρη ευθύνη την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση που πρέπει να μεριμνά ώστε οι πολίτες, που άλλωστε πληρώνουν αδρά ασφαλιστικές εισφορές για τη δημόσια υγεία, να μπορούν να έχουν την αναγκαία περίθαλψη.

Τα μπαλώματα Μητσοτάκη-Γεωργιάδη με τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι απλά η επιβεβαίωση της άρνησης της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ελίτ να ενισχύσει πραγματικά το κοινωνικό κράτος και στον τομέα της υγείας.

Το πλέον απλό και αποτελεσματικό μέτρο ήταν και θα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με τις αναγκαίες προσλήψεις μονίμων γιατρών και μάλιστα με αμοιβές που να αποτελούν κίνητρο για τη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών.

Άλλωστε οι πολίτες είτε είναι εργαζόμενοι είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτα συνταξιούχοι πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να μπορούν να προστρέχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας όταν το έχουν ανάγκη.

Σήμερα πάντως , με τις εξοργιστικές ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας, οι ασθενείς και οι οικογένειες του πραγματικά αποτελούν τις παράπλευρες απώλειες σε έναν πόλεμο κυβέρνησης και γιατρών.