Γιάννης Τριήρης: Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα και για εμάς

Γιάννης Τριήρης: Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα και για εμάς
Δευτέρα, 29/07/2024 - 06:59

Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να πείσει ότι στον πολύπαθο –εξ αιτίας των δικών του πολιτικών επιλογών- τομέα της δημόσιας υγείας τα πράγμα δεν είναι όπως τα βιώνουν οι πολίτες.

Αν παρακολουθήσει κανείς τη συχνότητα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θίγει τα μεγάλα προβλήματα στον τομέας της υγεία –μαζί με το άλλο τεράστιο ζήτημα της ακρίβειας- στην καθιερωμένη ανάρτηση που κάνει κάθε Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σίγουρα θα του έρθει στο μυαλό το απόφθεγμα ότι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας (με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν ενώ παρουσιάζεται υπέρμαχος των επιλογών του, παρά το γεγονός πως, κατά κοινή παραδοχή, έχουν οδηγήσει στην πλήρη διάλυση την δημόσια υγεία, επιχειρεί πάντα και έναν επικοινωνιακό ελιγμό, ισχυριζόμενος ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν και κάποια προβλήματα και υποσχόμενος ότι θα τα έχει λύσει μέχρι το τέλος της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας το 2027.

Στη χθεσινή του ανάρτηση λοιπόν αφού έκανε λόγο για «εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αναβάθμιση του οποίου δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις», πέταξε και την μπάλα στην εξέδρα γράφοντας πως «διαθέτουμε σχέδιο, πόρους και βούληση να έχουμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό ΕΣΥ έως το 2027».

Το θέμα, όμως, για τους πολίτες, τους ασθενείς και τις οικογένειες του είναι πως δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2027, γιατί τότε βολεύει τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς συμπολίτες μας να εκλείψουν άμεσα και οριστικά οι παθογένειες του δημόσιου συστήματος υγείας και πρωτίστως να καλυφτούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και να βελτιωθούν οι κτιριακές υποδομές, να μπει τέλος στις ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικών ειδών γενικότερα.

Η μοναδική προτεινόμενη κυβερνητική λύση της αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με την είσοδο «ιδιωτικού έργου» όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποκαλεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, σίγουρα δεν είναι προς όφελος των πολιτών, που άλλωστε πληρώνουν αδρά υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές για να απολαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία και η εκβιαστική επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για να κάνουν εφημερίες δεν λύνουν αντίθετα οξύνουν τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σίγουρα το αντιλαμβάνονται, αλλά για τους δικούς τους και ιδεοληπτικούς λόγους δεν το παραδέχονται. Είπαμε αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα και για εμάς.